Farsa maketa

Če se zmotijo pri 133.000 evrih, koliko se potem lahko zmotijo pri milijardni investiciji?

Objavljeno
13. marec 2018 21.17
Maketa
Boris Šuligoj
Boris Šuligoj
Z največjim, najdražjim, najpomembnejšim infrastrukturnim projektom v državi se nekdo že leta spreneveda in igra. Temu nosilci projekta niso ali, bolje, nočejo biti kos. Zato se je v enem najbolj ključnih trenutkov (jutri se na vrhovnem sodišču začenja obravnava zahteve Vilija Kovačiča, ki ima samo en cilj – da se projekt ne uresniči) zgodila še afera z drugotirno maketo. Ne gre samo za to, da so za maketo namenili nerazumljivih 133.500 evrov (vrednost enega stanovanja) in pri tem niso povsem jasno pojasnili, zakaj je sploh potrebnega toliko denarja za »ozaveščanje« prepričanih o pomenu tega projekta. Na ta način ozaveščajo javnost v nasprotno smer, da razsipavajo z denarjem, da že pri najmanjši naložbi novci radi kopnijo in da odgovorni v nedogled krojijo resnico po svojih merah. Na ta način dajejo prav nasprotnikom, ki trdijo, da je drugi tir projekt v službi velike državne goljufije.

Ko smo državnega sekretarja Jureta Lebna pred tednom v Kopru vprašali, koliko je stala maketa, nam je odgovoril, da 109.000 evrov. Podatku je sledila še obvezna razlaga službe za odnose z javnostjo, da je to tako in tako del investicije, ki jo zahteva evropska komisija, ki je prispevala denar. Resno bi se morali zamisliti, ali v evropski komisiji res spodbujajo k takšnemu zapravljanju.

Razkritje »napake« še ni zadnje. Na razpis za njeno izdelavo sta se prijavili dve podjetji. Naročilo je dobilo podjetje z dvakrat dražjo ponudbo (Art Rebel 9), ki je potem za podizvajalca izbralo cenejše podjetje (RSP). Sta bili podjetji dogovorjeni in kako sta si razdelili kupnino, je stvar nadaljnje preiskave. Ampak državni uradniki resnično podcenjujejo slovensko javnost, če se nameravajo pri tej maketni aferi izmazati z izgovorom, da se je zgodila »napaka«. Če se zmotijo pri 133.000 evrih, koliko se potem lahko zmotijo pri milijardni investiciji? In koga potem »farbajo« iz Cerarjeve vlade, ko govorijo, da so za transparenten in od javnosti strogo nadzorovan projekt, zaradi česar že več mesecev neuspešno sestavljajo en povsem običajen civilni svet za nadzor projekta?

Matematika in logika nikoli v zadnjih desetih letih ni bila odlika odločevalcev o projektu drugega tira. Toliko nebuloz, kot so obesili v teh letih na ta majhen košček proge, si še v sanjah ni mogoče izmisliti. S takšnim pristopom kot pri maketi pa projekta nikoli ne bodo dokončali. Logistični operativci, a tudi profesorji ekonomije so že večkrat javnosti posredovali podatke o tem, koliko denarja država izgublja, če nima drugega tira. Naše gospodarstvo vsako leto izgubi najmanj za 200 milijonov evrov poslovnih priložnosti. Teh 200 milijonov evrov nikogar v tej državi ne skrbi. Zaradi najmanj 60.000 evrov preplačane makete pa slišimo zahteve, da morajo pasti glave. Ta vlada se hvali, da je največ naredila za projekt drugega tira, v resnici pa je v štirih letih zapravila za 800 milijonov evrov priložnosti. Če tu ni teorije zarote, pa naj pametnejši povedo, kaj je.