Frčanje perja

Ali se bo Glaserjeva ekipa tudi tokrat ujela ali treščila na trda tla, bo treba še nekoliko počakati.

Objavljeno
02. december 2015 20.12
Maja Grgič
Maja Grgič
Vsi vpleteni so nad preiskavo zelo presenečeni, mnogi tudi prizadeti, so ob današnjih kriminalističnih preiskavah čustveno sporočili iz Perutnine Ptuj. Pod drobnogledom kriminalistov se je namreč znašla še ena zgodba, kjer je vodstvo družbe prek zapletenih lastniških lovk obvladovala podjetje, ki ga krmari. Vodilni ekipi perutninske družbe z Romanom Glaserjem na čelu, ki je leta spretno slalomirala med zahtevami malih delničarjev in državnih lastnikov ter navsezadnje tudi bank upnic, je, kot kaže, zdaj spodrsnilo pri umiku iz lastništva.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada jih namreč sumijo zlorabe položaja pri dokapitalizaciji družbe. Natančnih uradnih pojasnil o tem ni, domneva pa se, da gre za neupravičeno pridobljeno finančno korist štirih članov uprave Perutnine Ptuj. Ti so Slovenski industriji jekla (Sij) prodali delnice holdinga, ki je solastnik Perutnine, s tem pa menda posredno dosegli za delnico Perutnine precej višjo ceno, kakor jo bodo drugi delničarji, ki jim bo Sij ponudil prevzem. Mali delničarji pridobljeno korist perutuninskih poglavarjev ocenjujejo na 2,5 milijona evrov.

V Perutnini Ptuj zatrjujejo, da so bili postopki pravno preverjeni in ustrezno potrjeni. Na to, ali bo Glaserjevi ekipi, kot že velikokrat do zdaj, ob tokratnem zdrsu uspelo ujeti ravnotežje ali pa bo tokrat treščila na trda tla, bo treba še nekoliko počakati. Spektakularnih kriminalističnih preiskav tako imenovanih tajkunskih in drugih zgodb smo v Sloveniji že vajeni. A ko reflektorji ugasnejo, se marsikdaj zgodi, da vse potihne ali pa da so akterji spornih dejanj na sodišču celo obsojeni, a sodbe nato pogorijo na višjih ravneh. Razžaljeni in prizadeti pa nato od države terjajo odškodnino.