Globalna vojna

Vojne, revščina in naravna bogastva so najbližji sorodniki.

Objavljeno
19. september 2014 18.04
regent voda
Boštjan Videmšek, zunanja politika
Boštjan Videmšek, zunanja politika

Večina konfliktov poteka tam, kjer je suho in vroče in kjer prebivalstvo živi v najslabših mogočih razmerah. Vojne, revščina in naravna bogastva so najbližji sorodniki. Še posebej v času, ko izmučena narava s klimatskimi spremembami vrača udarce in število svetovnega prebivalstva narašča z rekordno hitrostjo.

Konflikti na Bližnjem vzhodu in Severni Afriki imajo – izven geostrateških, ideoloških in religioznih vzrokov – skupen imenovalec v vodi, ključnem gonilu velike večine konfliktov 21. stoletja. A pri analizi razmer in razmerij zaenkrat še vedno prevladujejo geostrategije. Logika nove (nikakor ne le) hladne vojne med ZDA in Rusijo. Logika preprostih ideoloških opredelitev. Logika tistih, ki si logiko lahko privoščijo. Tisti ljudje, ki na vojnih področjih od Sirije do Afganistan, od Libije do vzhodne Ukrajine in od Gaze do severnega Iraka dejansko živijo, si takšne logike ne morejo privoščiti. Borijo se za golo preživetje.

Konflikti se hitro širijo. Z njimi vred padajo meje. Nove vojne niso več vojne med državami in narodi. Ti delujejo v službi korporacij. To je poleg Bližnjega vzhoda, večnega poligona globalnega pohlepa, trenutno najbolj očitno v Ukrajini, ki že tretjič v sto letih postaja nevralgično središče temačnih svetovnih geostrateških smernic. Vojna v Ukrajini bo imela strašne posledice za celotno Evropsko unijo: tako ekonomske kot energetske. EU bo ob tem plačala zasluženo ceno za svojo ošabnost, pomanjkanje vizije in tako rekoč rasistično dojemanja svojega vzhoda, ob tem pa namensko zanikanje neonacističnih teženj v regiji, ki si svobodo vse bolj razlaga kot etnocentrični koncept druge polovice 19. stoletja. Koncept, ki je pripeljal do obeh svetovnih vojn. Koncept, ki je, na drugi strani fronte, pisan na kožo iz dneva v dan bolj nacionalistični Rusiji in ZDA. Takšna Evropa je že več let idealna tarča globalnega korporacijskega opustošenja; finančne vojne.

Od Bližnjega vzhoda do Ukrajine je le streljaj. Dobesedno.

Toliko, kolikor manjka do izbruha tretje svetovne vojne.