Golgota je blizu

Vse, kar je mladega, svetlega in pogumnega,
bo kmalu gnilo
v zaporu.

Objavljeno
30. julij 2012 20.48
reut*RUSSIA
Polona Frelih, Moskva
Polona Frelih, Moskva

Konec februarja so štiri dekleta stopila v glavno katedralo novega ruskega pravoslavja in na osrednjem oltarju izkričala pankovsko molitev, v kateri so se spravile na nekdanjega ruskega premiera in sedanjega predsednika Vladimirja Putina. »Sveta mati, blažena devica, odženi Putina, odženi Putina, odženi Putina!« so prepevala dekleta v kričečih oblačilih ter s pisanimi obraznimi maskami.

»Nepojmljiv zločin! Bogokletstvo. Žaljenje verskih čustev!« so odjeknili kriki sovraštva in pozivi k takojšnji kazni. Kmalu so se preselili na državne televizijske postaje in pozneje tudi v besedilo sodne obtožnice.

»Obsojenke so z zavestno, zlonamerno ter skrbno načrtovano akcijo žalile čustva in verska prepričanja številnih privržencev pravoslavne veroizpovedi ter spodkopavale duhovni temelj ruske države,« zagrizeni pravoslavci pozivajo k sedemletni zaporni kazni. Tožilstvu je uspelo najti celo devet »žrtev«, ki so zaradi provokativnega performansa menda utrpele resne posledice in so o svojih težavah s spanjem pripravljene pričati na sodišču.

Gre za skoraj identične izpovedi, zato je število devet predvsem mitološko. Njegov cilj je dokazati, »da nas je trikrat več kot vas«.

Generalno državno tožilstvo in Ruska pravoslavna cerkev prav tekmujeta v iracionalnosti argumentov proti obtoženim glasbenicam, ki že več mesecev sedijo v zaporu. Včeraj se je proti njim začel sodni proces, ki poteka na istem sodišču in celo v isti sodni dvorani, kjer je potekal drugi sodni proces proti oligarhu Mihailu Hodorkovskemu – »osebnemu sovražniku Vladimirja Putina«.

Dekleta ne nosijo več kričečih oblačil in pisanih mask, saj so njihovi odrski kostumi postali del dokaznega gradiva. Postale so simbol nezaščitenosti, saj z advokati lahko komunicirajo le z na roko napisanimi sporočili, ki jih skozi ozko špranjo predajajo svojim odvetnikom. Obtožbe tožilstva spodbijajo predvsem s citati iz Stare in Nove zaveze. V Rusiji lahko Golgota prevzame raznovrstne oblike – in tokrat je simbol kalvarije postala neprebojna steklena kletka, v kateri v sodni dvorani sedijo obtoženke.

Pritlehneži vseh barv praznujejo. Njihove žrtve so se znašle na sramotilnem stebru, srednjeveški grmadi, na katerih so nekoč zažigali čarovnice. Vsem na očeh so najboljša lekcija za vse »sovražnike države«; za disidente, nepokorne, razmišljajoče, mlade in lepe. Verjamejo, da so moralno, mentalno in fizično že zmagali. Vse, kar je svetlega, mladega in pogumnega, bo kmalu gnilo v zaporu.

Ortodoksni pravoslavci in njihovi legionarji so v globoki zmoti. V stekleni celici v središču Moskve vsem na ogled niso postavili mladih deklet iz marginalne glasbene skupine Pussy Riot, temveč neznatnost in mediokriteto ljudi na samem vrhu cerkvene in posvetne oblasti. In v tem je pravzaprav glavni nauk celotne zgodbe. Rusija je za svoje najboljše sinove in hčere že zdavnaj postala ena sama Golgota.