Gorenjska naveza

Škarpena je v tokratni briljantni kampanji dobila občutek, da bodo nekateri svoje kandidate skrivali do 5. oktobra.

Objavljeno
14. september 2014 15.57
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper
Gospod Matej Narat je dvignil dva prsta in ponižno izjavil, da ne razume, kaj to pomeni »gorenjska naveza«. Tak gospod, hiter in umen, priplava iz Save, pa ne ve, kaj je naveza! Ok, poskušajmo pojasniti. Gorenjska naveza je takrat, ko gresta Polde in Jože zjutraj zarana na Špik, zabijeta kline, se navežeta in cel dopoldan mučita steno. Naveza je takrat, ko se Marjan in Janez, do popka v Bohinjki, privežeta, da ju Sava ne bi odnesla in prav divje muharita, upajoč, da bo kaj prijelo. Gorenjska bi bila lahko tudi tista, ko se Korl in Cene z družinama odpravita na izlet iz Splita na Hvar v prostem slogu (kravl). Se je pa tudi že zgodilo, da so se Gorenjci navezali ob kuhanju refoška. Tu je treba dodati tri podrobnosti: Ni šlo za kuhanje v smislu spreminjanja mošta v vino, ampak v smislu kuhanega vina, s klinčki in limonco. Zavezati se je bilo treba ob mizo, da se kdo ne bi prehitro zvrnil. In, kuha se je dogajala v domu na Krvavcu, februarja. Evo – naveze.

Da bi se pa Mateju vrnil spomin, ga bo Škarpena morala vprašati, kaj je počel 21. marca letos z gospodom Miranom pri gospodu Nevju v pisarni v Vinakopru. Spomin je seveda zmuzljiva reč, korporativno upravljanje toliko bolj. Varnostne kamere na srečo vse posnamejo. Tudi to, da je moral Istrabenzov Rudi Grbec pospraviti kovčke zaradi istrske trme.

Škarpena je v tokratni briljantni kampanji, ki bo nedvomno potolkla vse rekorde, dobila občutek, da bodo nekateri svoje kandidate skrivali do 5. oktobra. Ideja morda niti ni tako slaba. Ste pomislili, koliko živcev in časa bi nam prihranili, koliko manj gnoja bi bilo treba skidati v takem primeru. Volivci bi prišli na volišče, odprli volilni listič in onemeli. Potem pa bi obkrožili, kar bi obkrožili. Baj d vej: Mislite, da bi bil volilni učinek bistveno drugačen? Niti ne. Zato v Brodetovi agenturi toplo priporočamo: »Če ste čakali do zdej, čakajte še naprej.«

Čisto drugačno logiko je ubrisal Speezdy Poponzales, ki prihaja na volilni golaž z dvema mitraljezoma hkrati. Po moje bi moralo o tem vprašanju odločati ustavno sodišče, ugovarja Mazurka Gozdović. In če Mazurki z ustavno presojo uspe, bo Poponzales samo še Speezdy. Po Škarpenini oceni, lahko ustavno sodišče vedno imenuje župana. Še posebej, če gre za koprskega. Tako bi se Popo nehal gizdaliniti, kako lahko on napolni hkrati dve (listi, da ne bo pomote), medtem ko se SD, na primer, upeha že na tretjini ene. Toda Škarpena bo za idejo lastnih konkurenčnih list, ki jih je židovsko salomonsko na gnilo zaspani volilnosistemski trg prinesel koprski šahovski mojster, ne glede na učinek in izid, kljub temu podelila turistični nagelj.

Gregor Ankaranski bi lahko še danes poslal šopek lepih vrtnic Gašparju Komunalcu. Če se Gašpar ne bi prijavil, bi bila ankaranska igra dobljena brez boja in vsem bi bilo jasno, da so že ustavniki imenovali župana. Toda Gašpar se je odločil, da bo češnjica na tortici ankaranske demokracije. Brez Gašparja volitev v Ankaranu ne bi bilo treba. Tako pa jih je legitimiral.