Grenka kava v Vilniusu

Z jesenjo pričakovano oživljajo špekulacije, ali se bo Slovenija zlomila.

Objavljeno
12. september 2013 22.43
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Naša minister za finance Uroš Čufer in guverner BS Boštjan Jazbec bosta morala na neuradnem vrhu evrske skupine v Vilniusu odgovoriti na veliko trdih vprašanj. Z jesenjo pričakovano oživljajo špekulacije, ali se bo Slovenija zlomila in zaprosila za eno od oblik mednarodne finančne pomoči. Vemo, da se vlada te možnosti že od aprila otepa, saj noče, da smo – ker smo pač razmeroma majhni in neškodljivi – poskusni zajček za druge, večje države (težave imajo tudi Italija, Francija itd.) pri črpanju pomoči za banke iz evrskega reševalnega sklada ESM.

Če so se v evropski komisiji in Evropski centralni banki že odločili, da Slovenija mora zaprositi za pomoč, bomo to tudi storili, menijo nekateri. A na koncu je vedno tako, da mora država zaprositi sama. Tega namesto nje ne more narediti noben visok bruseljski finančni uradnik, pa čeprav se med njimi najdejo tudi taki – kot je slišati iz več virov –, katerih karierni cilj je prihod trojke v Slovenijo. Za tako pomoč lahko zaprosi le vlada, njeno uradno stališče pa je, da ne potrebujemo denarja, pač pa čas.

A kaj, ko se čas za Slovenijo počasi izteka, dodatno pa nas zavira še evropska komisija, ki je stopila na zavoro pri slabi banki. Do konca meseca moramo sprejeti rebalans proračuna 2014, skupaj z dodatnimi ukrepi, ki jih od nas zahteva evropska komisija. Koalicija tu že poka. Kmalu bo prišel tudi čas, ko bo treba spet prodati državne obveznice – in povsem jasno je, da zanje brez prepričljive in kredibilne zgodbe ne bomo našli investitorjev.

Za Slovenijo sta zdaj ključni prepričljivo ukrepanje in komuniciranje, saj se očitno spet vrti aprilski scenarij, ko sta bila naš bankrot in prihod trojke udarna tema svetovnih medijev. S to razliko, da je zdaj ta trojka že pri nas.