Guvernerske igre

Oživitev zombijevskega bančnega sistema bo prva naloga novega guvernerja.

Objavljeno
04. marec 2013 20.08
jer/banka slovenije
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Procedura za izbor novega guvernerja Banke Slovenije bo opolnoči, s končanjem roka za oddajo prijav, prešla v predzadnjo etapo. Zdaj sta na potezi še predsednik države Pahor, ki mora predlagati najustreznejšega kandidata, in državni zbor, kjer je za izvolitev potrebnih 46 glasov. Za zdaj sta svojo kandidaturo potrdila kandidat Banke Slovenije, namestnik guvernerja Janez Fabijan, kot predstavnik kontinuitete, in nekdanji član sveta BS Boštjan Jazbec, ki se je kot možni guvernerski kandidat omenjal že pred šestimi leti. Morda bo zadnji hip pogum zbral še kdo.

Pahor bo pri strankah izmeril politično temperaturo in predlagal eno ime; neuradno je slišati, da ima Jazbec ta čas kar zadovoljivo podporo v parlamentu. A kdorkoli bo že postal novi guverner, bo moral takoj energično zavihati rokave, saj ga čaka izjemno slaba zapuščina. Oživitev slovenskega zombijevskega bančnega sistema bo njegova prva naloga. Tisti, ki se bo usedel v fotelj na ljubljanski Slovenski cesti, bo moral skupaj z lastniki najti rešitev za več kot sedem milijard slabih terjatev, poskrbeti bo moral za boljši nadzor nad bankami in bankirji ter za boljšo organizacijo same BS.

Guverner se bo moral znati pogovarjati in pogajati z novim finančnim ministrom in državo, ki ima v lasti slabšo polovico slovenskih bank. Kako dokapitalizirati banke, poiskati strateškega partnerja za NLB, prodati NKBM, rešiti razmajane banke in preprečiti morebitno paniko med varčevalci, so izzivi, ki ga bodo pričakali že prvi službeni dan sredi julija.

In seveda, guverner se bo moral zelo dobro znajti in lobirati tudi v družbi kolegov v frankfurtskih sobanah ECB. Tam je Slovenija zdaj neuradno že del skupine PIIGS in tudi evropska finančna pomoč za naše banke žal postaja čedalje bolj verjetna.