HDZ. Game over.*

HDZ je torej bolj ali manj zgodovina. Zanjo bodo glasovali le še najzvestejši verniki in omejeni posamezniki.

Objavljeno
01. november 2011 17.27
Posodobljeno
01. november 2011 19.00
Rok Kajzer, Zagreb
Rok Kajzer, Zagreb
Igra je naposled končana. Dolgi dve desetletji, s krajšo opozicijsko prekinitvijo v času Ivice Račana po smrti malega diktatorja Franja Tuđmana, je HDZ uničevala Hrvaško. Vsako leto, ko je bila na oblasti, je država zdrsnila za 365 dni nazaj. Vsaka njena vladavina je bila zločin nad Hrvaško. In naj v stranki tožarijo vse povprek, poslanec SDP Željko Jovanović ima prav: HDZ je zločinska organizacija. Tak termin ne nazadnje pozna tudi hrvaška kazenska zakonodaja in stranka ga je večkrat potrdila, ko se je znesla nad državo in njenimi državljani.

Hrvaška bi bila danes, če HDZ ne bi vstopila v njeno življenje, kljub brutalni vojni agresiji bržkone urejena, stabilna in spoštovana država, članica EU, glede na naravne danosti pa še država precej premožnih ljudi. Najbrž bi po raznih kazalcih že prehitela Slovenijo. Ko bodo Hrvatje enkrat izračunali, koliko zla – ne le finančnega, ampak predvsem družbenega – jim je prinesla ta stranka, bodo ugotovili, da največji agresor ni bil tisti izza vzhodnih meja, ampak je bil ves čas tu, doma.

Danes se morda zdi, da je bilo vse zlo stisnjeno v eno samo osebo s priimkom Sanader. Zmotna predstava. Doktor Ivo je bil le logično nadaljevanje katastrofalne politike iz devetdesetih in tisti, ki je »poslanstvo« HDZ – uničevanje države – nadaljeval pod plaščem evropeizacije in detuđmanizacije domovine. Ko je škandalozno čez noč odšel, se je zdelo, da bo HDZ z Jadranko Kosor končno končala vse sramotne zgodbe iz preteklosti, ne le Sanaderjeve. Če Kosorjeva od prevzema oblasti morda res ni bila več del starega kolesja, pa je v volilnem letu 2011 dokazala, da so tisti, ki so verjeli v drugačno HDZ, živeli v strašni zmoti. Od točke do točke je dama ponovila vse znane politične strahote strankine politike. Le ropati ni mogla več, ker je vse skupaj že šlo predaleč.

Sokriva za protidržavno politiko HDZ bo Kosorjeva povsem zasluženo, saj se, ob popolnem pomanjkanju sposobnosti voditi državo, sodržavljanom še danes ni vsaj na simbolični ravni opravičila za vsa zla njene stranke, tudi pod njenim vodstvom. In ker stranke ni razpustila, kar bi bil higienski minimum. Zato bo »pokasirala« Sanaderjeva številna sojenja, vsa korupcijska razkritja in še veliki finale: preiskavo in obtožnico zoper HDZ. Skupaj z začasno zaplembo zgradbe sedeža stranke in najnovejšo raziskavo javnega mnenja, ki kaže, da bo opozicija HDZ dobesedno zmlela.

HDZ je torej bolj ali manj zgodovina. Zanjo bodo glasovali le še najzvestejši verniki, tisti, ki jih je stranka omrežila v družbeno korupcijsko odvisnost, in, naj je to še tako težko zapisati, omejeni posamezniki. »Okradli smo vas, zadolžili, prodali državo, vi pa nam spet dajte svoj glas. Hvala vam od srca, da ste retardirani,« je satirična predelava Hadezejevih volilnih oglasov. In boleče resnična. Kakor je boleče opazovati vse, predvsem tožilce in medije, ki zdaj udrihajo po crknjenem konju z napisom HDZ. Ko so redki novinarji opozarjali na zlo in ko smo iz tujine sporočali pravo krvno sliko, so ponižno in tiho služili vladajoči HDZ.

Naj zato ob zasluženi smrti končamo z optimistično mislijo s socialnih omrežij: »Morda pa je le upanje, da Hrvaška postane krasna mala mediteranska država.«

* Igre 
je konec.