Heraklit jim pomagaj

Ali je Bosna imuna za Heraklita, bomo še videli.

Objavljeno
06. junij 2017 22.44
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Mercator se vrača v Bosno in Hercegovino, prevzel bo mrežo Konzumovih trgovin. Novica, ki jo uprava Mercatorja »prodaja« kot enkraten vzrok za veselje slovenskih partnerjev, je sprožila ne ravno presenetljiv odziv. Skeptični Slovenec, nekoliko sit nenehnega prerekanja s sosedi in ki ga je opekla nesrečna epizoda z Agrokorjem, si postavlja več vprašanj.

Kako bo Agrokor zdaj molzel Mercator? Kje je trik? Zakaj se moramo bati novice, ki nam jo najstabilnejši del nasedlega Agrokorja prodaja kot dobro novico? Razumljiv dvom človeka, ki vidi zvito vrv, v zdravniški kartoteki pa ima vpisano zdravljenje po kačjem piku.

V upravi Mercatorja se na vrnitev na enega najrevnejših trgov v Evropi pripravljajo previdno. Proučili bodo poslovanje vseh trgovin, če te ne bodo dovolj dobičkonosne, jih bodo zaprli. Z lastniki trgovin, ki jih najemajo in ki bi jih bilo vredno obdržati, pa se bodo poskušali dogovoriti za nove najemnine. Tako bodo gotovo precej znižali stroške.

Pričakovanje, da bodo nekoč zvesti Mercatorjevi kupci spet drli v Mercator preoblečene Konzumove trgovine v BiH, je veliko. Spomnimo se Sarajevčanke, ki je po telefonu jokala, ker so ji zaprli njen Mercator v Dobrinji, in napovedala, da v Konzum ne bo nikoli stopila. Ni bila edina, prihodki Konzuma so se kmalu po prevzemu Mercatorjevih trgovin znižali za 40 odstotkov.

Zoprno dejstvo je, da sedanji trg v BiH ni tak, kot je bil pred nekaj leti. Današnji Konzum in Mercator nista več tako ugledni podjetji, kot sta bili ob prejšnjem preoblačenju trgovin. V teh letih so se tudi domači tekmeci okrepili.

Že starogrški filozof Heraklit je ugotovil, da ni mogoče dvakrat stopiti v isto reko, vse v vesolju se nenehno spreminja. Ali je Bosna imuna za Heraklita, bomo še videli. Upajmo, da spoznanje ne bo preveč bolelo.