Hoja po bančni žerjavici

Odgovornosti za kadrovalni polom in položaj, v katerem se je znašla NLB, tako ne bo prevzel nihče.

Objavljeno
22. april 2016 21.46
Maja Grgič
Maja Grgič
Tričlanska uprava Slovenskega državnega holdinga (SDH) pod vodstvom Marka Jazbeca je po pričakovanju uspešno prestala zagovor pred svojimi nadzorniki. Nanj je bila poklicana potem, ko so prejšnji teden skupinsko odstopili trije nadzorniki NLB, ki jih je na to funkcijo na februarski skupščini po lastni izbiri imenovala prav uprava SDH. Odgovornosti za kadrovalni polom in položaj, v katerem se je znašla naša največja banka tik pred privatizacijo, tako ne bo prevzel nihče.

Že pred četrtkovo sejo so zagovorniki Jazbečeve ekipe navajali, da odgovornosti za odstop Janka Gedriha, Antona Ribnikarja in Antona Macuha ni mogoče naprtiti upravi holdinga, saj da omenjeni gospodje niso odstopili zaradi negativne ocene Evropske centralne banke (ECB), ampak iz osebnih razlogov. Ali bi prestali sito ECB nikoli ne bomo vedeli, saj ta ocena uradno še ni bila podana in je evropski regulator zdaj tudi ne bo dal. A dejstvo je, da so bili omenjeni nadzorniki že od vsega začetka sporni zaradi svoje pretekle povezanosti z NLB v času, ko je nastajala večmilijardna bančna luknja. To je še pomembnejše, ker je s takšnim nahrbtnikom na čelo SDH sedel tudi Marko Jazbec. In prav brezhibno imenovanje nadzornikov NLB je bila zamujena priložnost, s katero bi Jazbec lahko ovrgel pomisleke glede lastnega ustoličenja in svoje vpletenosti v omrežje, povezano z NLB. Prav v teh dneh smo v Delu razkrili, da javnost nikoli ne bo izvedela, kakšne so bile okoliščine njegovega imenovanja, saj so nadzorniki SDH to oktobra lani storili na hitro in brez razprave. Zadnjo so opravili v nominacijski komisiji, a magnetogram o tem ne obstaja.

Nadzorni svet SDH je v četrtek sporočil, da se je seznanil z informacijo o odstopu treh članov nadzornega sveta NLB in da pri tem ni ugotovil nepravilnosti. A kot smo lahko razbrali iz nedavnih izjav SDH in Banke Slovenije, se ti dve instituciji še vedno ne strinjata, kako natančno, naj ta proces poteka. Zmedo je vnesla novela zakona o slabi banki, ki je ocenjevanje nadzornikov NLB potisnila v naročje SDH, medtem ko bančni zakon skladno z evropskimi smernicami to pristojnost podeljuje banki. Pred novim kadrovalnim krogom bi bilo dobro, da bi zakonodajalec in vpleteni deležniki to vprašanje razčistili. Še posebno zato, ker mora za nadzornike NLB kot sistemsko banko zeleno ali rdečo luč na koncu prižgati ECB.

Nov kadrovski vrtiljak za NLB se je že začel vrteti. SDH je namreč ta teden objavil odprti javni poziv za nadzornike SDH, NLB pa razpis za predsednika uprave NLB, ki je z objavo razpisa v Financial timesu postal mednaroden. A nov kadrovalni krog je tudi popravni izpit za upravo SDH, predvsem pa za Marka Jazbeca. In tokratni izpit bo najbrž težji od prvega. Ne le zato, ker bo še bolj pod drobnogledom javnosti in ker je že tako težko najti ljudi, primerne za nadzornike banke, ampak ker je vprašanje, kdo bo po vseh teh zapletih skupaj z njimi sploh še pripravljen hoditi po tej vroči bančni žerjavici.