Hostel le še za petično mladež?

Nikoli ne bomo izvedeli, zakaj je Irena Kuntarič tri dni po vloženi zahtevi za sklic izredne seje preklicala svoj podpis.

Objavljeno
27. februar 2018 11.19
sipic/Celica hostel
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Ljubljanski župan Zoran Janković je dosegel pomembno zmago: opoziciji v mestnem svetu ni uspelo zbrati 12 podpisov za sklic izredne seje o prenovi in nadaljnji usodi hostla Celica. Poraz je še bolj boleč, ker je imela stranka SDS kot pobudnica seje na voljo kar 23 možnih podpisnikov, če odštejemo 22 svetnikov z Liste Zorana Jankovića. A ji s svojim gradivom in predlogi sklepov ni uspelo prepričati niti vseh iz NSi (Anton Kranjc) in samostojnih svetnikov (Denis Striković, Anton Kastelic), da ne govorimo o vsaj kakšnem od šesterice iz vrst SMC. Zakaj posamezniki niso prispevali podpisa za razpravo o zapletih pri prevzemu Celice od nekdanjega najemnika hostla in njenem prenosu na zavod Ljubljanski grad, najbrž ne bomo izvedeli. Še manj pa, zakaj je Irena Kuntarič (SD) tri dni po vloženi zahtevi za sklic izredne seje preklicala svoj podpis in kako bi vsak svetnik glasoval o sklepih, ki bi županu diktirali, na katera vprašanja mora pripraviti odgovore (dokument identifikacije investicijskega programa za obnovo hostla, vsebinski koncept delovanja Celice, kulturni program ...).

Namesto izredne seje smo dobili županov protinapad v obliki pojasnil, ki jih je svetnikom in javnosti predstavil kar na mestni spletni strani. Iz njih smo izvedeli, da bo prenova hostla stala 600 tisočakov ali trikrat več, kot je ocenil dosedanji najemnik, da ne bodo menjali opreme umetniško zasnovanih celic, temveč jih bodo le »osvežili«, da bo stavba nared do poletne sezone (rok torej ni več marca). Ni pa pojasnil, kdaj bo Ljubljanski grad objavil razpis za delavce v hostlu, koliko jih bo potreboval, kdo bo usklajeval in vodil kulturni program po odprtju hostla, kdo bo v programu sodeloval, kakšen bo in koliko bo stal. Prav tako ni napovedal, koliko bo stalo opremljanja hostla, saj bo danes že šesto srečanje z nekdanjim najemnikom o odkupu njegove opreme in blagovne znamke.

Verjetno je treba resno vzeti pomisleke kulturnega antropologa Sandija Abrama, ki je za naš časopis opozoril na možnost, da bo občina preslišala pozive k vrnitvi Celice avtonomni Metelkovi in da bo najbrž res vse šlo v smeri »elitizacije hostla v formatu butičnega art hotela z imenom Metelkova in parazitiranja na imenu lokacije«. Dokaz so županove besede, da so zasluge za narod stvar nekega drugega, preživetega obdobja. In da KUD Sestava zaradi zaslug iz preteklosti ne more imeti nasledstvenih pravic in ekskluzivnosti zase v nedogled. Župan pri upravljanju hostla prisega na sodelovanje z vsemi sogovorniki in ustvarjalci, ne pa, da bi bilo vse podrejeno zagotavljanju prihodnjega angažmaja četverice iz Sestave (Janko Rožič, Vesna Krmelj, Žiga Okorn in Jiři Kočica). V oči bode še, da je Sestavi zavrnil program, ki bi stal 90.000 evrov na leto (dal bi jim le 8000 evrov), medtem ko je Ljubljanski grad lani za 235 lastnih (elitnejših) kulturnih prireditev od MOL prejel 142.670 evrov, razliko do porabljenih 578.250 evrov pa pokril sam.