Humar ni naš!

Vrzimo na cesto ta dva izvedenca za murskosoboško sodišče, je zavpil neki drug poslanec.

Objavljeno
03. december 2015 20.19
oste+Sodba carinikoma JLA
Dejan Karba
Dejan Karba
Zavrnilna sodba murskosoboškega okrožnega sodišča proti poveljniku 32. motorizirane brigade JLA Berislava Popova ni bila prvi pravni epilog pri nas, ki je agresorju priznal nedolžnost. Vinko Gorenak je na nedavnem parlamentarnem odboru za obrambo Aleša Hojsa spravil v smeh z informacijo, da v Sloveniji vse od osamosvojitve za vojna hudodelstva nismo obsodili prav nikogar. Gorenakovemu izvajanju so seveda, saj so možje časti, pritrdili tudi drugi poslanci in najmlajši med njimi je udaril po mizi, rekoč, pa saj je ja isto, Unger in Pörš, Popov in Humar, vsi so se borili za isto vojsko, za JLA!

Vrzimo na cesto ta dva izvedenca za murskosoboško sodišče, Marka Ungerja in Tomaža Pörša, je zavpil neki drug poslanec in nadaljeval, da v Slovenski vojski, ker sta jo s svojim mnenjem izdala, nimata več kaj iskati. Enako je, če ne še bolj, letelo po brigadirju Davidu Humarju, namestniku načelnika generalštaba in trenutno najviše pozicioniranemu slovenskemu vojaku v severnoatlantskem zavezništvu, ki mnenja sploh ni pisal. Bil je le na seznamu strokovnjakov, ki ga je sodišču poslala fakulteta za družbene vede.

Slovenska vojska, ta med ljudstvom najbolj čislana in zaupanja vredna institucija, je res zrasla iz teritorialne obrambe, a možgane je tej masi nabornikov po vojaško ustrojil prav oficirski kader iz JLA. Končati vojaško akademijo, se dodatno specializirati in izuriti, v času rajnke Jugoslavije ni bil mačji kašelj, česar ne moremo trditi za prve rodove slovenskih nabornikov, ki so po kasarnah večinoma kadili džointe in igrali pasjanso. Pozneje ko je slovenski pentagon odkril ameriškega, smo Slovenci nov miselni trust pripadnikov Slovenske vojske izšolali v vojaških šolah Združenih držav Amerike.

Recimo, da je Humar pripadnik tiste prve skupine, ki se je urila in šolala še v JLA (prav tako Pörš in Unger), in recimo, da imajo določeni poslanci v parlamentu po strankarski liniji raje tisto skupino, ki se je z vojaškim znanjem srečala pri Američanih. Dejstvo, da se aktualni načelnik generalštaba prihodnje leto utegne upokojiti, je tukaj kot naročeno in cirkus nedavnega parlamentarnega odbora za obrambo je razkrit: Humarja, ponovnega kandidata obrambnega ministrstva za prihodnjega generalmajorja Slovenske vojske, je treba očrniti, ga zamazati in črtati z lista, ki bo romal k neodločnemu poveljniku obrambnih sil, Borutu Pahorju. Tja, na Humarjevo mesto pa napisati, denimo, ime Bojan Pograjc. Ker je naš.

Enaindvajset let je minilo od prvega zbiranja informacij, ki naj bi dokazale krivdo Popova, obtožnica proti njemu je bila vložena pred sedmimi leti. Murskosoboško sodišče bo po umaknitvi obtožnice postopek zoper njega gotovo nadaljevalo, poslušalo bo torej državno pravobranilstvo. Morda bo Popov na koncu, če bo še živ, (končno) spoznan za krivega, a naglavne težave in sramote slovenstva – poveličevanje naših, eliminiranje nenaših – to ne bo odpravilo.