Idealni čas za zmago

Novemu direktorju Športne loterije bodo pozorno gledali pod prste vsi nadzorniki.

Objavljeno
15. maj 2017 21.46
Jernej Suhadolnik
Jernej Suhadolnik
Razplet boja za vrh Športne loterije, podjetja, ki je bilo ustanovljeno leta 1995 kot pomoč slovenskemu športu, je pričakovan. Kdor je načrtoval drugače, ni živel v skladu z realnim razmerjem moči, ki vlada v slovenskem športu. Podobni volivci so v zadnjih letih sprejeli različne (pod)zakonske akte v športu, določili kategorizacijo v športu in, ne nazadnje, decembra 2014 med Bogdanom Gabrovcem in Zoranom Jankovićem izbrali prvega.

Pri tem ne gre za domnevno delitev na levo in desno opcijo, ampak za merjenje moči med prvimi možmi individualnih in kolektivnih športnih panog. Torej tekmo panog, ki brez javnega denarja ne bi preživele, in panog, ki od leta 1991 delujejo prav na trgu. To ni nepomembno: prav s športnimi stavami na nogomet v svetu ustvarijo največji del od 40 milijard evrov letnih prihodkov. Pri nas je enako, zato je nogometna zveza upravičeno pričakovala, da bo imela večjo besedo.

Tesen razplet glasovanja pomeni, da bodo novemu direktorju Športne loterije pozorno gledali pod prste vsi nadzorniki. To je dobro za višino dividende, hkrati bodo od zdaj vsi lastniki Športne loterije na istem čolnu. Tako včerajšnje zmagovalce kot poražence bo namreč zanimal le čim večji dobiček, vsi bodo enotno preganjali tuje ponudnike športnih stav – prek katerih bi slovenski šport z dodatnimi koncesijami dejansko iztržil še več – in zahtevali nov zakonski okvir poslovanja.

Edvard Kolar ne bi mogel prevzeti Športne loterije v zanj boljšem trenutku, saj podjetje v panogi s tako veliko ekspanzijo ne more poslovati slabše kot v zadnjih letih. Prišel je kot trener, ki je prevzel vodenje nogometnega kluba po izpadu v najnižjo ligo.