Ideološko čiščenje

Če bo ključ uveljavljen, bo koalicija izgubila svojo protikrizno naravo.

Objavljeno
20. september 2012 23.17
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Pogajanja o strukturnih reformah so prešla v odločilno fazo, koalicija pa je ponovno pred veliko ideološko skušnjavo.

Pri prepotrebni pokojninski reformi namerava očistiti pokojninsko blagajno vseh izplačil, ki so dejansko socialne pomoči, ne pa vplačane pokojnine. Nobenega dvoma ni, da blagajna poleg finančne stabilnosti, ki naj bi jo reforma zagotovila, potrebuje tudi red in pravičnost, zato je prav, da se očisti vse navlake, ki so jo pretekle oblasti zaradi proračunskih mahinacij in nagrajevanja svojih volivcev prenesle nanjo.

Ta projekt pa vzbuja nelagodje: pravkar ustanovljena zveza upokojenskih sindikatov, ki jo vodijo vidni člani SDS, nakazuje, da želi vladajoča stranka pri tem uporabiti ideološki ključ, saj so zvezi, ki jo skrbijo tudi vrednote osamosvojitve, trn v peti predvsem pokojnine partizanov in oficirjev JLA, dejavno pa se nameravajo vključiti prav v ta segment reforme. Zveza sindikatov, ki to dejansko niti niso, bo koaliciji, kot kaže, pri tem zagotavljala lažno legitimnost in javno podporo.

Visoke oficirske pokojnine so res neupravičen privilegij, o katerem lahko delavci le sanjajo. A prav tako neupravičen privilegij so visoke plače in bonitete celotne politične in ekonomske elite, ki je v času krize popolnoma odpovedala, zaradi brezidejnosti in nesposobnosti vodenja države je izgubila legitimnost in se spreobrnila v škodljivo klientelistično mrežo, ki jo je treba odstraniti. Zato nima pravice, četudi upravičeno, kazati na privilegije drugih, še posebno ne, če je ne zanima pravica za vse državljane, ampak za ideloško naše.

Če bo takšen ključ pri posegu v blagajno uveljavljen, bo desnosredinska koalicija izgubila še zadnjo trohico protikrizne narave svoje vladavine, razgaljen pa bo ostal še en kadrovski in nepotistični stroj, dostojni naslednik levosredinskih, ki so državo spravili na kolena.