Intenzivno umiranje

Starši se lahko upravičeno bojijo, da bodo imeli otroci precej zmanjšano možnost preživetja.

Objavljeno
27. februar 2018 20.29
jsu-Pediatrična klinika
Brigite Ferlič Žgajnar
Brigite Ferlič Žgajnar
Če se bo odhod pediatrov intenzivistov s kliničnega oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo nadaljeval v sedanjem tempu, se lahko starši upravičeno bojijo, da bodo imeli njihovi otroci precej zmanjšano možnost preživetja, ko bodo potrebovali nujno oskrbo po zapleteni operaciji. Strokovnjakov z dolgoletnimi izkušnjami, ki bi skrbeli zanje, ne bo več. Številni od njih so si že poiskali manj stresne službe, drugi si jih še bodo. Nadomestili naj bi jih zdravniki iz Hrvaške, pri čemer bo problem jezikovna ovira, pomagali pa bodo še pediatri intenzivisti z drugih oddelkov ljubljanskega UKC in specializanti intenzivne terapije. V razmerah, ki vladajo v tamkajšnji enoti za intenzivno terapijo, normalen delovni proces ni več mogoč. Redki, ki so ostali, so preobremenjeni. Kmalu bosta tam polno zaposlena le še dva specialista.

Si predstavljate, da ste kot eden izmed njiju odgovorni za štirinajst skoraj vedno zasedenih postelj s hudo bolnimi? Vmes morate poskrbeti za transport novorojenčka, specializantom posredovati znanje in kateremu od staršev z umrlim otrokom v naročju pojasnjevati, zakaj ga ni bilo mogoče rešiti in da ste naredili vse, da bi ga? Take službe, pri kateri plačilo za povečan obseg dela enkrat je, še večkrat pa ga ni, si ne želi nihče. Vzroki, ki so pripeljali do nevzdržne situacije, pa niso od včeraj.

Nekateri odhajajoči pravijo, da vzrok za njihovo slovo ni preobremenjenost, pač pa slabo vodenje, slaba organizacija, slaba kadrovska politika, neplačevanje opravljenega dela in neodzivanje odgovornih na probleme (otroška srčna kirurgija, odnos kirurgov do bolnikov in sodelavcev pediatrov, transport kritično bolnih otrok) vsaj od leta 2009.

V javnosti se je ves čas s prstom kazalo na službo za kardiologijo na pediatrični kliniki, češ, kako je tam vse narobe, v resnici pa je šlo veliko bolj navzdol na kliničnem oddelku za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo, ki spada pod kirurško kliniko. Razmere na kardiologiji so vodile celo do razrešitve vodstva UKC, vmes pa je dokončno zavrelo na veliko pomembnejši intenzivni terapiji. Svet zavoda UKC je že pred meseci dobil poročilo, da zdravnikov kritično primanjkuje, a se ni nihče zganil.

Odgovorni javnost mirijo, da bo kritično samo obdobje enega leta. Toda v tem letu bo tveganje za napake večje. Zato je treba ukrepati takoj, ne pa čakati, da bo leto mimo. Za začetek bi lahko vpoklicali tiste intenziviste, ki so jim omogočili odhode na druga delovna mesta znotraj UKC, in vzpostavili normalno delovno okolje. A kdo ga bo?
Jutri se, pomenljivo, izteče mandat Ivanu Vidmarju, predstojniku omenjenega oddelka. Nastopil bo dopust, žezlo pa bo prevzel Matjaž Veselko, kot strokovni direktor kirurške klinike, odgovoren za nastalo situacijo.