Izjeme veljajo le za velike

Bo kdo spodbijal sporne spremembe OPN MOL na ustavnem sodišču?

Objavljeno
25. november 2015 20.06
Janez Petkovšek
Janez Petkovšek
Mestna občina Ljubljana je pred kratkim potrdila več sto sprememb svojega občinskega prostorskega načrta iz leta 2010. Z njimi bodo številnim državnim in mestnim institucijam, večjim in manjšim podjetjem ter več sto posameznikom omogočili, da bodo v Ljubljani lahko uresničili svoje projekte. Pri tem prevladujejo gradbeni oziroma zidava stanovanjskih in gospodarskih objektov pa tudi novih cest ...

Pri tem pa bode v oči občinska dvoličnost. MOL je tudi tokrat imela veliko več posluha za potrebe gospodarskih subjektov kot posameznikov. Samo po sebi to ni nič narobe, postane pa tisti trenutek, ko na kmetijskem območju velikemu potencialnemu investitorju s spremembo namembnosti odobriš pozidavo več deset hektarov zemlje, posamezniku, ki je v neposredni bližini hotel pozidati le nekaj sto kvadratnih metrov, pa ne. In da za prve storiš vse, da prepričaš ministrstva, naj zanje naredijo zakonske izjeme v imenu širšega interesa, ne potrudiš pa se za malega človeka. In da si celo tako nesramen, da zadnjemu v zavrnilnem mnenju zapišeš, da njegov mini poseg skladen s strateškimi usmeritvami MOL ali zakoni o varovanju kmetijskih zemljišč, narave, okolja ...

V primeru gospodarske cone Nadgorica s centrom varne in športne vožnje sta MOL in županova koalicija v mestnem svetu tako naredila vse za njeno umestitev na kmetijskih zemljiščih na meji s sosednjo občino Trzin. Ko se je v četrtni skupnosti Črnuče njeni umestitvi na njive, travnike in gozdičke ob Štajerski cesti uprl del četrtnih svetnikov in je civilna iniciativa Nadgorica zbrala več kot tisoč podpisov proti njej, je župan s svojo večino najprej izsilil podporo coni v četrtnem svetu, nato pa še na »osebnih pogajanjih« na okoljskem in kmetijskem ministrstvu. Ti sta mu na koncu odobrili pozidavo 21 od prvotno predvidenih 37 hektarov kmetijskih zemljišč. Resda tam ne bo dovoljena gradnja industrijskih stavb, silosov, skladišč in objektov za ravnanje z odpadki, so pa dopustni objekti, potrebni za dejavnosti varne vožnje s spremljevalnim programom (gre za poligon in športne piste, hotel, parkirišča ...). Slabo vest, ker sta povozili zakonsko dolžnost ščititi kmetijske površine in tamkajšnji habitat z ogroženimi živalskimi in rastlinskimi vrstami, sta si ministrstvi olajšali z zahtevo, da je treba pred posegi izvesti več »omilitvenih ukrepov«.

Župan iz sprememb OPN ni hotel izločiti niti nove ceste do kamnoloma v Sadinji vasi, s katero bi po mnenju krajanov pridobil le njegov novi zasebni koncesionar. Zalegli niso ne protesti ljudi iz ČS Sostro pred magistratom, ne zahteva sveta te četrtne skupnosti, da je ne umesti v OPN, saj da ni v prid kraju. Janković je dejal, da tega ne more storiti, češ da je zanjo dobil državna soglasja in da bi izločitev pomenila, da bi moral za to odločitev spet pridobivati soglasja. Kar ne drži, saj lahko z dopolnilom k OPN, ki ga vloži župan ali katerakoli stranka v mestnem svetu, z izglasovanjem izloči vsako spremembo načrta, za katero meni, da ni dovolj podpore med ljudmi ali bi povzročila preveč škodljivih posledic.

Ali bodo sporne spremembe obveljale, pa bo odvisno od tega, ali jih bo nekdo poskušal spodbijati na ustavnem sodišču. Bo to morda trzinski župan, ki je ljubljanskega opozoril, da nadgoriška gospodarska cona ni sprejemljiva, saj posega v zaščiten habitat? Ali katera od strank ali civilnih iniciativ iz Črnuč ali Sostra? Priznati je treba, da so njihovi argumenti precej trdni in da bi jim ustavno sodišče morda lahko dalo celo prav.