Izkoriščanje

Da so bolniki sploh primerno oskrbovani, gre tudi na račun izkoriščanja sester.

Objavljeno
02. februar 2015 20.20
Posodobljeno
02. februar 2015 20.20
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Ženske so bolj potrpežljive, bolj vzdržljive in nasploh prenesejo več gorja kot moški. Našteto izkorišča tudi sodobna družba, ki nalaga ženskam vse več in več dela. Toda tudi ženske ne zdržimo vsega.

3749 medicinskih sester v UKC Ljubljana ima vsega čez glavo. Mnoge delajo 15 dni in več zapored brez dneva počitka, kar je težko, stresno in nezakonito, a jih je ob bolnikih še kljub temu manj kot v razviti Evropi, s katero se primerjamo. Ko so izvedele, da ne bodo dobile plačanih vseh nadur, so pričakovale vsaj pohvalo. Toda ne, ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc – tudi sama je ženska – ni danes niti z besedico nakazala, da jim bo pomagala. Seveda, njena naloga je jasna: pripeljati zdravstvo brez enega dodatnega evra v »Švico«. Toda to ne gre.

Kruh in bencin staneta v Sloveniji enako kot v Evropi. A osnovna »enota«, po kateri so plačane zdravstvene storitve, je v Sloveniji 1100 evrov, v Švici pa skoraj petkrat toliko. Kako bi se torej lahko primerjali s Švico? Ali z Avstrijo? Ne moremo se. Da so bolniki sploh primerno oskrbovani, gre na račun izkoriščanja. Predvsem sester in tudi zdravnic, ki jih je že tri četrtine med zdravniki. Vsem zaposlenim v UKC so dolžni plačilo za 100.000 nadur. Le koliko dolga se je že nabralo pri vseh zaposlenih v zdravstvu?

Absurd, da se v javni zdravstveni blagajni hvalijo z milijoni evrov na računu, da si v zasebnih zavarovalnicah delijo visoke dobičke na račun zdravja ljudi, v bolnišnicah pa obupujejo zaradi mizernih razmer, v katerih morajo zdraviti najhuje bolne, kaže na neverjetno ošabnost nekaterih v tej družbi. Tudi med politiki, ki so si zdravstvo upali »prevzeti«, pa čeprav nimajo niti ene same ideje, kako rešiti nastale težave. Fraze o »celovitih rešitvah« so žaljive. Delo je treba plačati.