Izkušnje in razum

Američani imajo priložnost, da preskočijo še eno nepremagljivo oviro.

Objavljeno
28. julij 2016 18.49
Veso Stojanov
Veso Stojanov

Če se je leta 2008 Barack Obama za vedno vpisal v zgodovino kot prvi temnopolti ameriški predsednik, imajo ameriški volivci letos jeseni priložnost, da preskočijo še eno do zdaj nepremagljivo zgodovinsko oviro in v Belo hišo pošljejo žensko.

Uradna kandidatka demokratske stranke Hillary Clinton, ki je na koncu strankine konvencije v Filadelfiji med bučnimi ovacijami sprejela kandidaturo, sicer ni po volji mnogim med ameriškimi demokrati, saj je posebno utelešenje med ljudmi osovraženega ameriškega političnega establišmenta, a je v primerjavi s tekmecem iz republikanskih vrst Donaldom Trumpom v danih razmerah kandidatka, ki s svojimi političnimi izkušnjami in razumom lahko premaga demagogijo nasprotnika.

Barack Obama je v sredo zvečer v Filadelfiji dejal, da še »nihče, niti moški, niti ženska, niti jaz, niti Bill – nihče ni bolj usposobljen, da postane predsednik Združenih držav, kot je Hillary Clinton«. S temi besedami jo je povzdignil zelo visoko, a vprašanje je, ali bodo številni mladi in neodvisni volivci, ki so do zdaj podpirali vermontskega senatorja Bernieja Sandersa in njegovo »revolucijo«, sledili pozivu Baracka Obame.

A tudi če ima liberalnejši del demokratov težave s Clintonovo, kljub poskusom poenotenja stranke na konvenciji in celo Sandersovim pozivom, da je treba glasovati za Hillary, samo da premagajo Trumpa, je prav newyorški nepremičninski magnat njen največji »zaveznik«. Zaradi svojega »trumpizma« – cenene demagogije in cinizma, slovenski zet od sebe odvrača zmerne in izobražene republikance, ki so – sodeč po zapisih na družabnih omrežjih – navdušeni nad ravnijo razuma v govorih na demokratski konvenciji. Zato ima Clintonova zdaj priložnost, da med pravo predvolilno kampanjo, ki se bo začela na začetku septembra, poskuša Američane prepričati, da je ona – in ne Trump – tista, ki v Washington lahko prinese več za Ameriko koristnih sprememb.