Janšev trenutek resnice

Štejejo samo dokazi, štejejo samo dokumenti, šteje samo resnica.

Objavljeno
21. februar 2011 22.18
Janez Markeš, Sobotna priloga
Janez Markeš, Sobotna priloga
Opraviti imamo z dogodkom, ki je lahko prelomen. Peti dokazni dokument, ki ga je SDS objavila v dokaz, da predsednik države v zvezi z neposredno obveščenostjo o velikovškem atentatu 1979 laže, je glede na dokumente, ki jih je mogoče videti v arhivu, ponaredek. Spremni dopis (3.4.3., 1. 7. 1980), ki s predsednikovim imenom dokazuje njegovo obveščenost, se nanaša zgolj na informacijo o sojenju storilcema atentata in obsega le pet strani. To pomeni, da skladno z uradnimi kopijami arhiva spremnemu dopisu ne sledi ključno desetstransko poročilo o avstrijskih reakcijah na eksplozijo v Velikovcu. To naprej pomeni, da SDS in njen predsednik svoje trditve o predsednikovi laži nista dokazala.

V prihodnjih dneh bo imel predsednik SDS možnost dokazati nasprotno od tega, kar je razvidno iz temeljnih dokumentov Arhiva RS. Glede na poznana dejstva pa pravzaprav obstajata predvsem dve možnosti. Prva in neverjetna je ta, da je ponaredek temeljni dokument Arhiva RS, druga pa je ta, da sta ponaredek objavila SDS in njen predsednik.

V igri je resnica. Ob njej je povsem nepomembno, kdo bo z njo profitiral in kdo izgubil. V prvi vrsti namreč ne gre niti za politične interese niti za konkretnega predsednika države. Pri izjemno hudih obtožbah, ki objektivno pomenijo napad na simbolno funkcijo suverene demokratične Republike Slovenije, gre za državo.

Če predsednik SDS tudi še v prihodnjih dneh ali tednih ne bo dokazal, kar je zatrdil o predsedniku države, potem bi se zaradi osebne časti spodobilo, da najprej iz obtoka umakne diskvalifikacije in se predsedniku opraviči. V tem primeru bi se tudi spodobilo, da prevzame odgovornost za svoje obtožbe in ravna, kakor v podobnih primerih ravnajo evropski politiki, ki kaj dajo na svojo digniteto.

Zelo pomembno je, da v škandalozni zadevi spregovorijo objektivna dejstva in samo ta, ki morajo glede na težo obtožbe imeti tudi družbene, politične in pravne posledice. In dejstva so spregovorila. Ob njih ni prostora za osebne kvalifikacije in za v SDS na moč priljubljene diskvalifikacije, ki rade meglijo sliko. Štejejo samo dokazi, štejejo samo dokumenti, šteje le resnica.