Kako bo PS preživela Stepišnika

Kdorkoli bo Stepišnikov naslednik, bo izbira Alenke Bratušek, ne več Jankovićev človek.

Objavljeno
20. november 2013 22.05
Stanko Stepišnik minister za gospodarski razvoj in tehnologijo v Ljubljani 6.novembra 2013.
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Medtem ko je opozicija v parlamentu mrcvarila enega najmočnejših ministrov vlade Alenke Bratušek, Uroša Čuferja, je sinoči bliskovito odstopil drugi član vlade, gospodarski minister Stanko Stepišnik.

Poteza je bila pričakovana in neizbežna po vsak dan novih razkritjih poslovanja ministrovega podjetja z državo, še zlasti zato, ker je Stepišnik s svojimi izjavami potrjeval, da ne loči najbolje med funkcijo podjetnika in visokega državnega funkcionarja.

Njegov odhod ne bo povzročil takšnih pretresov, kot bi jih, denimo zamenjava finančnega ministra. Že pred izbruhom afere »javna naročila« je bil na vrhu neuradnega seznama članov vlade, ki bodo tarča morebitne rekonstrukcije.

Te zaradi koalicijskih razmerij sicer ne bo, a minister iz vrst PS, ki ima v opisu del in nalog tudi zagon gospodarstva, bo svoje mesto pač moral prepustiti nasledniku – ki bo tokrat zagotovo izbira Alenke Bratušek in ne Zorana Jankovića.

Če bo premierki zamenjava uspela hitro in brez zapletov, bo Stepišnikovo vrnitev v parlament preživela tudi stranka in predvsem poslanska skupina. Ta hip namreč lahko politično krizo povzroči samo razkol med poslanci PS, ki bi ogrozil tesno vladno večino v parlamentu.

Bratuškova, ki je očitno v minulih dneh že potihem razmišljala o kandidatih za Stepišnikovega naslednika, bo zato v prihodnjih tednih potrebovala precej politične spretnosti.