Kaznovani za trud

Je vredno petih stotakov, da te otrok vidi nekaj ur na dan?

Objavljeno
27. september 2013 22.43
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja

Socialni ukrepi bi morali biti prijazni do mladih družin in otrok, torej prihodnosti naroda. Da niso, spoznavajo marsikateri starši ob odločbah o upravičenosti za znižano plačilo vrtca.

Po sedanji zakonodaji se jim pri ugotavljanju materialnega položaja namreč upošteva celotno premoženje, posledično pa se višajo tudi zneski, ki jih morajo doplačevati za vrtec. Problem je, da se med premoženje štejejo obresti, ki se med letom nakapljajo na varčevalne račune otrok, pa nepremičnina, za katero odplačujejo kredit, pa podedovana zemljišča, ki jih ne morejo prodati, plus na tekočih računih in celo otroški dodatki, ki jim jih kot dopolnilni prejemek daruje država. Tako se nemalokrat zgodi, da slovensko družino s povprečnimi mesečnimi dohodki na centru za socialno delo zaradi podatkov, ki so jih primorani upoštevati, v odločbi razglasijo za bogato. Da je v resnici v hudem kreditnem krču, jih ne zanima.

Če se izogibaš sivi ekonomiji, odgovorno varčuješ, kolikor v teh časih sploh lahko, za prihodnost otrok ali za pokojnino, te finančno lupijo. Se staršem sploh še izplača hoditi v službo in kupiti nepremičnino? Izračunali smo, da roditeljema s povprečno plačo, ki kupita lastno stanovanje, ostane dobrih petsto evrov več denarja na mesec kot socialno ogroženi družini v najemniškem stanovanju. Je vredno petih stotakov, da te otrok vidi nekaj ur na dan pa še takrat pod pritiskom, ker veš, da boš še nadaljnjih petnajst let odplačeval kredit? Socialno ogrožena družina bi odgovorila pritrdilno. A verjetno po nekem času tudi sama naredila drugačne sklepe.