Kdo si upa z Angelo Merkel?

Vse oči bodo še naprej uprte v Berlin.

Objavljeno
23. september 2013 13.28
GERMANY-VOTE-CDU
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin

»Angie, Angie!« je v nedeljo zvečer odmevalo v berlinski hiši Konrada Adenauerja, centrali zmagoslavne konservativne unije kanclerke Angele Merkel. Pri CDU in CSU še slavijo najboljši volilni rezultat v minulih dveh desetletjih, ker pa na koncu vseeno niso dobili absolutne prevlade in je iz parlamenta izpadla njihova dosedanja koalicijska partnerica, se morajo počasi začeti ozirati po drugem partnerju za vladanje.

Levica Gregorja Gysija zaradi svoje vzhodnonemške dediščine ne pride v poštev, preden bo jasno, ali lahko pridobijo socialne demokrate ali zelene, pa bo preteklo še nekaj časa. Socialdemokrati, ki jih bo Merklova najverjetneje snubila prve, bodo morali najprej globoko požreti, njihov kanclerski kandidat in finančni minister v prvi veliki koaliciji Angele Merkel Peer Steinbrück je med predvolilno kampanjo zavrnil sodelovanje v še eni vladi pod vodstvom 59-letne hčere vzhodnonemškega pastorja in učiteljice angleščine.

Tako kot v stranki zelenih, kjer prvak Jürgen Trittin še ne priznava odgovornosti za bolečo izgubo glasov, bodo morali najbrž tudi socialdemokrati premisliti, kdo bo sploh odločal o sodelovanju v vladi ali ostanku v opoziciji. Ali po ne preveč uspešnih predvolilnih kampanjah Peera Steinbrücka in Frank-Walterja Steinmeierja pred njim že nastopa čas za socialdemokratsko »Mutti« Hannelore Kraft, ministrsko predsednico dežele Severno Porenje - Vestfalija?

Opazovalci bodo natančno analizirali tudi vsako besedo predsednika stranke Sigmarja Gabriela. Za zdaj še velja, da tudi levosredinski parlamentarni stranki FDP in Zeleni ne nameravata sodelovati z Levico, pa čeprav bi se skupaj z njo tudi sami približali parlamentarni večini.

V Nemčiji in v vsej Evropi pričakujejo, da se bodo nemške politične stranke zavedale svoje odgovornosti: ne država ne celina ne more namreč predolgo čakati na vlado v Berlinu. Doma k akciji kličejo energetske skrbi, infrastruktura, gospodarstvo in sociala, v evrskem območju skupna evropska  valuta in gospodarski razvoj. Vse oči bodo še naprej uprte v Berlin.