Kdo vodi zdravstvo? Kdo odloča o bolnikih?

Leta 2013 sto milijonov evrov manj za zdravstvo? Kdo se iz koga dela norca? Kakšne strokovne odločitve so to?

Objavljeno
12. december 2012 18.00
Posodobljeno
12. december 2012 20.00
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
Vprašanje v naslovu je še posebej intrigantno po torkovi skupščini zdravstvene blagajne, ko so se meje med interesi povsem zabrisale. Zmedo sta povzročili nasprotni sugestiji prvih mož v zdravstvu – ministra Tomaža Gantarja in direktorja ZZZS Sama Fakina.

Skupščina ZZZS je dejansko parlament za zdravje, v katerem bi moralo njenih 45 članov zastopati pravice in interese dveh milijonov zavarovancev. Toda na tokratni skupščini se niso niti enkrat samkrat vprašali, kaj bo njihova odločitev prinesla bolnikom. Svojo avtonomijo so mirno zlorabili za odločitev, da bodo bolnišnicam, zdravstvenim domovom in zdravnikom koncesionarjem leta 2013 kar na pamet plačali okoli sto milijonov evrov manj za zdravljenje bolnikov.

To ni malo denarja in jasno je, da bodo bolniki rez občutili. Kaj neki je vodilo komisijo, ki je pripravila tak finančni načrt? Pravi ključ za razumevanje te odločitve je Elda Gregorič Rogelj, ekonomistka, zaposlena na ministrstvu za zdravje. Delovne zadolžitve ji dajejo namreč kraljevski razgled in vpogled v delovanje zdravstva, o njem pa tudi odloča.

Poglejmo: državna uslužbenka Elda kot predsednica sveta UKC Ljubljana natančno pozna drobovje financ naše največje zdravstvene institucije. Ve, da ima UKC premalo denarja. V rokah ima vse vzvode, da »uredi« njegovo poslovanje, a ji to ne uspe. UKC ima že vsa leta izgubo, letos deset milijonov evrov. A je gospa Elda kot članica komisije za finančni načrt ZZZS kljub temu iztuhtala rešitev, po kateri bo UKC za svoje delo prihodnje leto plačan še 30 milijonov evrov manj. Kot članica upravnega odbora ZZZS je to rešitev v imenu vlade potrdila. A kako bo UKC posloval, ko pa je že zdaj jasno, da bo imel 40 milijonov izgube? Če predsednica sveta UKC pozna rešitve, zakaj jih ni izpeljala že do sedaj? Ali pa bo že januarja rekla, da UKC ne more več zdraviti vseh bolnikov? Ali hoče državna uslužbenka s svojimi odločitvami uničiti UKC? Nikakor, v zadnjem trenutku, ko je finančni načrt ZZZS pogledal tudi minister Gantar in povedal, da bodo imele bolnišnice, torej tudi UKC, strahotne težave, je »spregledala«. Na skupščini ZZZS je zato Elda glasovala proti finančnemu načrtu. Proti sami sebi torej.

Kdo se iz koga dela norca? Kakšne strokovne odločitve so to? Kako naj jim državljani zaupajo? Način odločanja državne uslužbenke Elde je nasploh precej indikativen za našo družbo. Če k temu prištejemo še raznorodne interese, ki morda takšnemu odločanju botrujejo na vseh ravneh in področjih, je seveda jasno, da se ne more nikamor nič premakniti, sploh pa ne na bolje.

Pred našo družbo je zdaj zelo pomembna odločitev. Nedvomno je, da potrebuje zdravstvo v sedanjem obsegu in načinu organizacije več denarja, a odločitve o tem nihče v državi nikakor ne more ali noče sprejeti. Morda pa bi vendarle povprašali ljudi na referendumu, dokler to institucijo ljudskega odločanja še imamo. Vsi skupaj bomo že vedeli, ali hočemo, da bolne zdravijo, ali ne.