Koncept holding

Trije člani uprave novega holdinga bodo pravi pravcati upravljavski bogovi.

Objavljeno
29. maj 2012 22.45
Maja Grgič, gospodarstvo
Maja Grgič, gospodarstvo

Predstavitev novega koncepta upravljanja državnih kapitalskih naložb ni prinesla večjega presenečenja. Ideja o združitvi vseh obstoječih državnih upravljavcev se je rodila že v času prejšnje vlade, a je ta zaradi predčasnih volitev ni uresničila. Tudi nova vlada je združitev upravljavcev nakazala že v svoji koalicijski pogodbi; vprašanje je bilo le, v katero smer bo zavila. Zdaj vemo, da namerava ustanoviti holding, ki bo posrkal vseh pet dosedanjih upravljavcev državnih naložb.

Racionalizacija upravljanja državnega premoženja je nedvomno smiselna. Države po svetu se pri tem odločajo za različne pristope, tudi za ustanovitev holdingov. A današnja javna predstavitev novega modela je vendarle pustila premočan občutek nejasnosti in nedodelanosti: kdo bo lastnik, kako se bodo pokrivale obveznosti, kam bodo šle dividende in kupnine, se bo holding zadolževal itn. Vlada namerava koncept skupaj s strategijo dodelati do konca junija, kar je za tako korenito preobrazbo morda le nekoliko kratek čas.

Že AUKN je bila mastodont, novi skupni holding pa bo upravljal vsa državna podjetja – skupaj kar 11 milijard evrov. Trije člani njegove uprave bodo tako pravi upravljavski bogovi. Zato toliko bolj vzbuja skrb, da bo člane nadzornega sveta holdinga predlagala in imenovala politika. Upravo res nameravajo iskati na mednarodnem razpisu, a tovrstnih starih idealističnih idej doslej še nismo uresničili.

Vsekakor pa bosta pogoj za rojstvo holdinga sprejetje strategije upravljanja in določitev naložb, ki naj ostanejo državne. To vprašanje je bilo v vseh političnih sestavah vroče politično žezlo. Napovedi ministra za finance, da ga namerava ohladiti že na julijski seji državnega zbora, so zato zelo optimistične.