Kristina V. in zdravje

Kristina V. se nič ne spozna na zdravstvo. In vendar že mesece ustavlja zakon za rešitev zdravstva.

Objavljeno
09. september 2013 20.52
mpi*ZDRAVSTVO
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika

Kdo neki je Kristina Valenčič, sem se vprašala, ko mi je Gregor Virant, predsednik stranke Državljanska lista sporočil, naj se s svojim novinarskim vprašanjem obrnem na Kristino Valenčič. Poguglam in izvem, da je Kristina Valenčič po izobrazbi diplomirana organizatorka Fakultete za organizacijske vede Kranj.

Preden je pred slabima dvema letoma postala poslanka državnega zbora, je bila vodja Upravne enote Ilirska Bistrica. Najbolj izkušena je v vodenju računalniških projektov in upravnem poslovanju. Nekajkrat preberem te stavke, dokler mi ne postane povsem jasno: Kristina Valenčič se popolnoma nič ne spozna na zdravstvo! In vendar je ona tista oseba, ki v tej državi že nekaj mesecev uspešno ustavlja intervencijski zakon za finančno rešitev zdravstva. Kako je to mogoče?

Nekaj minut pozneje se slišiva po telefonu. Ne morem verjeti, kar slišim. Pravi, da je nujno najprej treba reorganizirati zdravstvo, še prej da je treba dodatno prihraniti pri stroških dela in pregledati, ali smo res naredili vse, kar se narediti da. Šele potem bi dala svoj glas za dodaten denar v zdravstvu.

Seveda, toda v naši državi se ne spremeni nič, predvsem ne na bolje. Kadar kak minister poskuša v kakšni malenkosti reorganizirati zdravstvo, se prav lokalni politiki, kakršna je Kristina Valenčič, uprejo na vso moč. Medtem ko ves svet namenja za zdravje vse več denarja, bo naše zdravstvo letos moralo shajati s 350 milijoni evrov (petnajstimi odstotki) manj kot pred štirimi leti. Čeprav smo na evropskem repu po številu zdravnikov, mladih zdravnikov ne zaposlujemo, ampak najdražje izšolan kader v državi »odlagamo« med brezposelne. In kdo nas bo zdravil, če bodo naši zdravniki odšli na tuje? Bolgarski, indijski, tanguzijski zdravniki? Ki jih niti razumeli ne bomo? Če v zdravstvu ne bomo vzpostavili normalnih razmer takoj, bomo tudi sami vse bolj banana država. Zato je potreben intervencijski zakon.

Kristina Valenčič pove še, da ni zadovoljna z dodatno obremenitvijo tistih, ki prejemajo dividende, sejnine in služijo z najemninami. Za zdravstvo bi morali plačevati tudi študentje od študentskega dela, duhovniki, več bi morali plačevati kmetje in upokojenci. Podpišem. Toda sogovornica tega noče obešati na veliki zvon, da teh skupin prebivalcev ne bi razburili! Halo? Ali slišim prav? Stranka Gregorja Viranta je pripravljena dovoliti, da se zdravstvo zlomi, ker se noče zameriti študentom in upokojencem? Zato pusti, da 80.000 ljudi v državi za zdravstvo še naprej plačuje le 14 evrov? Med njimi tudi taki, ki zaslužijo nekaj tisoč evrov na mesec s sejninami v nadzornih svetih.

Isti dan, ko stranka Gregorja Viranta ni podprla rešitve zdravstva v višini 70 milijonov evrov, je vlada odločila, da bo eno milijardo (!) vložila v stečaj dveh bank, ki sta bili instrumenta privilegiranih za manipulacije v procesih privatizacije. Za škodo bodo zdaj še poplačani. Naj vlada raje razmisli, ali ne bi vsaj te davkoplačevalske milijarde namenili za resnične potrebe ljudi.