Krivi so prisluhi

Prav je, da o preiskavi Voduška nista bila obveščena ne minister ne predsednik vlade.

Objavljeno
08. avgust 2012 21.34
Dejan Karba, notranja politika
Dejan Karba, notranja politika

»Na podlagi razgovorov z ministrom lahko rečem, da nimava bistvenih razlik v pogledih glede dela policije. Najino sodelovanje poteka korektno in dobro,« je Janko Goršek za Delo povedal konec junija.

Generalni direktor policije je danes, dober mesec pozneje, ministru Vinku Gorenaku ponudil svoj odstop.

»Razhajanja med ministrom in generalnim direktorjem ne smejo vplivati na delovni proces policije,« pravi zdaj. Se korektno in dobro sodelovanje lahko sfiži v zgolj enem mesecu?

Leta 2009 nastavljeni generalni direktor policije s trdnimi osebnimi zvezami v medevropskih varnostnih sistemih (Eurojust, Europol …) je danes storil dejanje časti. Zavezan profesionalnosti, je politične pritiske, ki jih je bil kot prvi policist države očitno pospešeno deležen zadnje dni, zanikal.

Intenzivno dogajanje s ciljem Gorškove diskreditacije – med drugim tudi tisti amaterski in med vožnjo posneti video Jankovićeve hitre vožnje, na podlagi katerega so provladni mediji od Gorška zahtevali drastične ukrepe – je vrhunec doseglo z aretacijo novinarja Vladimirja Voduška.

»V tem ni zgodbe,« nas je kmalu po tem Goršek želel prepričati v odgovoru na vprašanje, ali je v prisluhe policije, ki je dober mesec sedela na Voduškovem telefonu, res ujet tudi premier Janez Janša. Toda zanesljivi viri potrjujejo, da so kriminalisti ves čas policijskega spremljanja novinarja vedeli, da se zadnji pogovarja tudi s premierom.

O preiskavi zaradi suma Voduškovega izsiljevanja nista bila obveščena ne Gorenak ne predsednik vlade. Goršek je o tem javno povedal, da je tako edino prav, logično in strokovno.

Janša menda v posnetkih z Voduškom kramlja zgolj o pripravah na oddajo Vroči stol, v tem res ni zgodbe. A človek, za katerega domnevno prisluškujejo drugi, se je tokrat v prisluhih znašel sam. Je mar to najbolj ujezilo Janeza?