Malo časa za Katanca: Slovenci kot Angleži?

Prvo dilemo, eden ali dva napadalca, je razčistil Katanec sam, ko je naredil napako na tekmi z Islandijo.

Objavljeno
15. september 2014 16.41
afp FBL-EURO-2016-ESTONIA-SLOVENIA
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Čez manj kot tri tedne se bodo spet zbrali najboljši slovenski nogometaši, ki se bodo tedaj pripravljali za tekmi s Švico in Litvo. Kdo ve, morda gre za ključni »paket« tekem v kvalifikacijah za euro. Prav tako je težko oceniti, koliko točk na računu bi »zadostovalo« Slovencem v letošnjih dvobojih – novembra bodo gostovali še na Wembleyju –, saj bo to v marsičem odvisno od razpleta drugih tekem.

Lažje je zatrditi, da našim ne kaže najbolje po klavrnem štartu na jugu Finskega zaliva. Navijače in novinarje sta po porazu z Estonijo mučili dve dilemi: na kakšen način naj igra reprezentanca in s kom naj računa selektor Srečko Katanec. Prvo dilemo, eden ali dva napadalca, je že davno razčistil Katanec sam. Usodna je bila že njegova prva taktična napaka – pri domačem porazu z Islandijo –, ko so Slovenci izgubili bitko na sredini igrišča zaradi enega v napadu »preveč« in enega v zvezni vrsti »premalo«. Tedaj sta začela tekmo v Ljubljani Novaković in Ljubijankić, pozneje sta zaigrala še Matavž in Dedić. Jasno je, da ti ne jamčijo gola niti trije ali štirje napadalci, kot drži dejstvo, da lahko tekmecu nasuješ pet golov brez klasične devetke. Primeri Barcelone, Bayerna in svetovnih prvakov Nemcev so najbolj zgovorni. V času Matjaža Keka so bili isti napadalci, kot jih ima danes na voljo Katanec, štiri do šest let mlajši, tedaj sta lahko oba »centerforja« nenehno motila tekmečeve štoperje pri gradnji igre in sodelovala v zvezni vrsti. Danes ni več tako in Slovenija ne premore napadalcev za stereotipnih 4-4-2.

Druga dilema, s kom naj Katanec napade Švico in Litvo, je večja, odgovor nanjo pa ni enoznačen. Pomembno je le, da ga že danes pozna Srečko Katanec. Oktobra bo imel na voljo dva prava treninga, zato lahko le upamo, da je junija in septembra mislil na vse tekmece v skupini. V Talinu smo pogrešali igralca v sredini, bližje Novakoviću, da bi lahko »porinil« žogo do napadalca, kot je to počel Kampl lansko poletje. Prav tako ni bilo prebojev prek kril – poskušal je le Mišo Brečko na desnem boku –, s katerimi najlažje prebiješ nogometni bunker. Estonske izkušnje bodo resda prišle prav le v Vilniusu, saj tri dni prej v Ljudskem vrtu gotovo ne bo gostujočega Alama.

Kako bi lahko Katančev štab najbolje izkoristil čas, ko bo pozornost javnosti žel le Maribor? Angleški zvezdnik Jack Wilshere je razkril, da jim je eden od pomočnikov selektorja Roya Hodgsona takoj po slovesu od Brazilije razdelil videomaterial z analizo lastnih napak in značilnosti švicarske igre. »Po prihodu na septembrski zbor smo fantje v sobah skupaj premlevali dodatno videoanalizo,« je dodal Wayne Rooney. Že dan po zmagi s Švico pa so dobili angleški reprezentanti vsak svoj CD, na katerem so bila različna videonavodila za oktobrsko tekmo v Talinu. »Selektor ima na skupnih pripravah premalo časa za svoje ideje, zato smo dobili domačo nalogo,« je dodal Wilshere, ključni element angleškega romba (4-4-2) v zvezni vrsti.