Manj kot 50 dni za ukrepe

Pod črto: ta vlada nima niti 50, kaj šele sto dni časa, da začne konkretno ukrepati.

Objavljeno
15. oktober 2014 00.38
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo

Vrh slovenskega gospodarstva je minil predvsem v znamenju začetnega otipavanja, nekakšnih »medenih tednov« med gospodarstveniki in novo Cerarjevo vlado. Bilo je nekaj manj dramatičnih podtonov, kritik in opozoril kot v prejšnjih letih. Kar je po svoje razumljivo: vlada je komaj začela delo in za sabo (še) ne vleče repov iz preteklosti, nekateri pretekli najhujši gospodarski bolniki, recimo gradbinci, so izginili v stečaje.

Počasi pa se menja tudi menedžerska elita – ob tem, da so nekatera pretekla velika imena v zaporu ali sodnih postopkih, nekateri se umikajo v pokoj.

Drugačnost tokratnega vrha je bilo tudi 36 predlaganih – bolj ali manj lucidnih – ukrepov »za uspešnejšo Slovenijo«, ki so tokrat nastali interaktivno, na kraju samem, na okroglih mizah. Ali bo vlada vse te konkretne predloge gospodarske baze – med njimi so tudi uvedba davčnih blagajn, odprava tako imenovanega Lahovnikovega in Kramarjevega zakona, gradnja slovenskega kolesarskega križa, nekdo je predlagal tudi »več optimizma« – tudi upoštevala, premier Cerar včeraj ni izrecno obljubil.

Tudi novinarjem je spet skopo odmeril svoj čas. Slišali pa smo več splošnih obljub (pripravili bomo programski proračun, nadaljevali bomo privatizacije, a presojali bomo od primera do primera, nadaljevali sanacijo bank s sanacijo gospodarstva, pripravili bomo okvir za novo pokojninsko reformo itd.) sicer brez kakšnih postavljenih časovnih rokov in številk.

Pod črto: ta vlada nima niti 50, kaj šele sto dni časa, da začne konkretno ukrepati. Predlagamo ji, da se nekaj nauči iz izkušnje prejšnje vlade, ki se je po nepotrebnem prepirala z gospodarsko zbornico – program za gospodarsko rast in nova delovna mesta pa je pripravila šele po dobrem letu vladanja. Tak, delujoč program pač potrebujemo tukaj in zdaj.