Medijsko opismenjevanje mladih

Delova razstava fotografij je potovanje po Sloveniji začela na najstarejši realki.

Objavljeno
08. maj 2017 20.33
Delo v Idriji
Blaž Močnik
Blaž Močnik

Idrija – Medijska hiša Delo je danes v Idriji s fotografsko razstavo začela slovensko popotovanje, obiskovalce pa bo privabljala in nagovarjala po srednjih šolah. Na Gimnaziji Jurija Vege so dogodek oplemenitili z debato o medijih in demokraciji, prihodnosti novinarstva ter lokalnem novinarstvu.

Delo tokrat razstavlja 27 fotografij devetih Delovih fotografov, ki so trenutek zgodovine po svetu zaznamovali v zadnjih sedmih letih. To je ožji izbor fotografij, ki so bile na ogledu na nedavni razstavi v Cankarjevem domu. »Večina fotografij je nastala na nalogah naših fotografov na terenu, kjer iščemo priložnost, da naredimo nekaj več. Kdor naredi nekaj več, naredi najboljšo fotografijo,« je pojasnil urednik fotografske redakcije Dela Matej Družnik. Nekaj fotografij so Delovi fotografi ujeli skozi objektiv v svojem prostem času: »Torej je najbolje, da se fotografi nikoli ne ločimo od fotoaparata.«


Dijaki Gimnazije Jurija Vege so si razstavo ogledali prvi. Foto: Matej Družnik/Delo

Vršilec dolžnosti glavnega urednika Dela Gregor Knafelc poudarja, da velika medijska hiša aktivno sodeluje pri medijskem opismenjevanju mladih: »To je glavni namen Delovih obiskov in fotorazstav, ki jih organiziramo po srednjih šolah. Biti medijsko pismen ima danes podobno prednost, kot je bilo biti pismen pred 200 leti. Medijska pismenost pomeni biti spreten pri interpretacijah medijskih vsebin, ki so kompleksne. Medije ne le beremo, ampak jih moramo znati tudi prebrati.« Članica uprave Dela Nataša Luša ga je dopolnila. »Mladi so naši bodoči bralci, gimnazijci so bodoči intelektualci, ki se morajo naučiti, da dobro novico nekdo mora narediti, to pa ima tudi svojo ceno. Cilj je torej vzgojiti novo generacijo bralcev, ki bo znala ceniti verodostojne novice in ne bo privolila v to, da je vse dobro, kar je hitro dostopno in brezplačno.«

Dolga debata je izluščila težave in izzive sodobnih časnikov in novinarstva. »Nekoč sem menil, da je poslanstvo novinarja spremeniti svet, danes menim, da je poslanstvo novinarja posredovati novice, s katerimi se bralci odločajo, ali bi spremenili svet,« je v debati o vlogi novinarstva razmišljal urednik Delove Sobotne priloge Ali Žerdin.

Delo želi nasloviti dijake čim več slovenskih srednjih šol, zastor pa so na razstavi simbolično dvignili na najstarejši slovenski realki. »Želimo si, da bi po razstavi vsi bolj kritično razmišljali, ko bomo izbirali novice, s katerimi nas vsak dan bombardirajo,« je ob odprtju povedala ravnateljica idrijske gimnazije Karmen Vidmar.