Moralno razsulo

V oblast se zažirajo ljudje, ki po svojih ravnanjih vanjo ne sodijo.

Objavljeno
21. oktober 2012 19.58
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika

Za kar sedem poslancev se domneva, da je prekršilo etične, pravne in/ali družbene norme. Primeri so različni, nekateri od njih, kot kaže, bodo dobili tudi sodni epilog. Vse to se je zgodilo v še ne letu dni sedanjega sklica državnega zbora.

Vsi pretekli mandati so bili sicer zaznamovani z različnimi spornimi poslanskimi ravnanji. Prav noben ni bil brez madežev. Tudi ne pretekli, ko je bil poslanec SNS Srečko Prijatelj obsojen za kaznivo dejanje in je tako kot prvi poslanec v slovenski zgodovini parlamentarizma izgubil mandat. Tudi zato SNS zdaj ni več državnozborska stranka.
Pred nedopustnimi dejanji svojih članov ni imuna skoraj nobena stranka. Sedmerica poslancev pripada - ali je pripadala - SDS, DL, Desusu in PS. Za zdaj so brez tovrstnih grehov le v SLS, NSi in SD, čeprav še ne vemo, ali bo prihodnost naplavila še katerega od njihovih poslancev.

Zakaj je tako? Je za to kriv volilni sistem? Popolna lojalnost strankarski disciplini? So za to krive stranke, ki ne preverjajo svojih članov? Se v oblast zažirajo ljudje, ki niti po svoji moralni še manj pa intelektualni drži tja ne sodijo? Je politika v času socialnega in finančnega razkrajanja postala pribežališče pohlepnežev in prisklednikov, sistem pa jih ne zna izločiti in sankcionirati?

Odgovor je zagotovo tudi ta, da so mnogi spremenjene družbene razmere že v 90. letih razumeli kot priložnost za brezobzirno plenjenje. In za to niti zdaj ni imuna nobena oblast. Niti zakonodajna, niti izvršna, niti sodna. V postopkih so poslanci, ministri in sodniki. Civilizacijska pričakovanja, ki so bila prisotna ob osamosvojitvi države, so v marsičem poteptana. Toda to še vedno ne pomeni, da je odgovornost tistih, ki bi se morali na to odzvati, kaj manjša.