Na poti v Ameriko

Virant neposredno ruši in ogroža zdravstvo, kakršnega poznamo.

Objavljeno
25. september 2013 23.07
Milena Zupanič, notranja politika
Milena Zupanič, notranja politika
»Spoštovani pacient, na vas se obračamo, ker ste naročeni na dermatološki pregled ... zgodile so se nepredvidene spremembe ... zdravstvene oblasti so naši ordinaciji zmanjšale obseg dela za tretjino ... zato boste plačali pregled po znižani ceni 18 evrov ... za odstranitev znamenja 45 evrov ... kot naročeni pacient imate tudi možnost, da pregled ali poseg odpoveste.«

Takšno pismo je te dni od svojega zdravnika dobil naš bralec. Imel je kožnega raka, ki se lahko ponovi, zato mora zdravnika obiskovati dvakrat na leto. Naročen je novembra, ko bo – tako kaže pismo – nepredvideno postal samoplačnik. In to za bolezen, ki je po vseh zakonih in etičnih načelih v Sloveniji »brezplačna«. Smo prav v tem trenutku povsem izgubili socialno državo?

Ni kriv zdravnik. Vsem, ne samo koncesionarjem, ampak tudi bolnišnicam in zdravstvenim domovom, zdravstvena blagajna z blagoslovom vlade že nekaj let zapored znižuje plačilo. Več kot polovico bolnišnic tone v izgube, koncesionarji pa so torej začeli bolnikom brez vsakršne zakonske podlage zaračunavati.

Hkrati opazujemo, kako poskuša stranka Gregorja Viranta ustaviti zbiranje dodatnega denarja za zdravstvo. Treba je vedeti, da s tem neposredno ruši in ogroža slovensko zdravstvo, kakršnega poznamo. Brez dodatnega denarja bo slovenski zdravstveni sistem sam od sebe prešel v ameriškega. V dermatološki ambulanti bodo v zadnjih treh mesecih letos že v Ameriki. Vidimo torej, kako bo, če bo Virant še naprej tako aktiven, kot je zdaj: k zdravniku bo lahko šel le, kdor bo pregled zmogel plačati iz žepa. To se bo povsem zanesljivo zgodilo, če bo oblast mečkala z vsakim zakonom, kot to počne že celo desetletje.

Ni več časa za prazno govoričenje v vladi in parlamentu.