Na robu prepada

Prestižni politični boji strank hromijo državo od izbruha krize.

Objavljeno
11. april 2013 22.06
Posodobljeno
11. april 2013 22.06
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Slovenske parlamentarne stranke so si danes kupile nekaj tednov časa do trenutka, ko bodo morale potrditi vpis zlatega pravila v ustavo. To je zdaj že dejstvo. Naša država se je v preteklih tednih znašla na vrhu seznama problematičnih članic EU. Medijska gonja zaradi možnega skorajšnjega bankrota Slovenije se ni polegla niti po spodbudnih sporočilih na obisku Bratuškove v Bruslju, še manj po njenem neprepričljivem nastopu na televizijski mreži CNN. Danes so se pribitki na državne obveznice že približevali psihološki meji sedmih odstotkov.

V takšnih razmerah bi bil padec fiskalnega pravila za državo, ki mora do junija najeti nove kredite, samomorilska poteza. Kljub temu je Janševa SDS v novi opozicijski vlogi za začetek prav to delikatno temo po enem letu vrnila na dnevni red. S tem se je – kako značilno! – maščevala PS, ki je v času Janševe vlade preprečila vpis fiskalnega pravila v ustavo in jo prisilila, da je spremenila svoje takratno stališče. Toda na tej točki se politično preigravanje velikih strank, ki v različnih zasedbah in o različnih temah že od izbruha krize dobesedno paralizirajo državo, ni končalo.

Zahteva PS, da se v ustavo zapiše datum, ko bi Slovenija v resnici lahko uravnotežila svoje javne finance, se zdi v izrednih razmerah, v kakršnih smo, smiselna. Podprle so jo tudi tiste stranke, ki sicer menijo, da datum sploh ni pomemben. Ne pa tudi SDS. Ta je v včerajšnji kompromis, ki ga je predlagala SLS in v katerem ni zmagala niti PS niti SD, privolila šele po tem, ko je ostala brez zaveznikov.

Kar je lahko recept tudi v prihodnjih bitkah velikih strank za mesto gospodarja v državi, ki visi na robu prepada. Najpozneje čez nekaj tednov, ko se bo o fiskalnem pravilu znova zavrtelo parlamentarno kolesje.