Na točki preloma

Popravnega izpita zdaj zares nimamo več.

Objavljeno
21. april 2013 22.50
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Slovenija je že nekaj tednov močno v soju žarometov tujih medijev in finančnih trgov – in v tem kontekstu je spomladanski vrh Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke prišel kot naročen za neposredno komunikacijo med slovensko oblastjo in mednarodno finančno skupnostjo. V Washingtonu so se v preteklih dneh namreč zbrali vsi, ki kaj pomenijo v svetovnih institucionalnih financah, in mnoge močno zanima in skrbi, kaj se dogaja pri nas in kako se nameravamo rešiti iz krize.

Slovenska stran jim je predstavila ukrepe, dala nekatera zagotovila in po pogovorih z njimi ostaja zmerno optimistična. Kratkoročno pa bodo ta teden še bolj ključni neposredni pogovori z investitorji v slovenske obveznice v ameriških finančnih središčih in Londonu. Od tokratne prepričljivosti slovenskih argumentov bo namreč odvisno ne le letošnje financiranje države, ampak tudi različni scenariji, povezani z izhodom iz krize.

Slovenija je zdaj res na točki preloma in samo od nas, od prepričljivih, hitrih in učinkovitih protikriznih ukrepov bo odvisno, ali in kako bomo presekali zdajšnji začarani krog slabih kreditov, slabih bilanc bank in podjetij, kreditnega krča in posledično še večjega gospodarskega krčenja. V tej negativni spirali se Slovenija vrti že skoraj pet let.

V zadnjih tednih, po zares neodpustljivi evropski šlamastiki, povezani s padcem Cipra, so številne oči mednarodnih krogov uprte v nas: preverjajo, ali so se slovenske institucije, izvršne, zakonodajne in finančne oblasti, sposobne takoj odzvati in začeti pravilno ukrepati.

Popravnega izpita zdaj zares nimamo več. Vsi scenariji za rešitev nakopičenih težav bodo zahtevali odrekanje in zategovanja pasu, zagotovo pa jo bomo še najmanj slabo odnesli, če bomo ne le izjavili, pač pa tudi z dejanji dokazali, da zmoremo svoje probleme rešiti sami.