Napad z roba družbe

Strah pred napadi bo še dolgo ostal del življenja.

Objavljeno
23. november 2015 22.47
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj
»Prej smo imeli opravka predvsem z radikalnimi islamisti, ki so postali ekstremisti s skrajno razlago islama,« je pred kratkim ugotavljal Alain Grignard, strokovnjak za terorizem iz belgijske policije. Po novem se ukvarjajo z islamiziranimi radikalci iz urbanih delov Belgije, Francije in drugih držav, ki se povezujejo z Islamsko državo (IS). Bili so radikalni, preden so postali religiozni. Njihov upor proti družbi se je izražal v delinkvenci. V IS so dobili različico islama, ki upravičuje njihovo nasilje.

Zaprte šole, podzemna železnica, javne institucije. Peš cone brez pešcev. Povsod oboroženi vojaki in oklepniki. To so bili na delovni dan prizori življenja v neuradnem glavnem mestu EU, navajenem ležernosti, miru, blaginje. Zaradi »resne in neposredne« grožnje terorističnega napada je Bruselj že več dni kot v izrednem stanju.

Strah pred napadi bo še dolgo ostal del življenja. Trdne demokratične in odprte evropske družbe morajo biti dovolj močne, da bodo v imenu varnosti kos takšnim razmeram. Najslabše bi bilo, če bi varnostnim organom dovolili, da s širjenjem nadzora čez noč ustvarjajo izvršena dejstva. Razprava, koliko zasebnosti smo pripravljeni žrtvovati za varnost, mora biti temeljita. V Evropi, ki temelji na razsvetljenstvu in dopušča skoraj vse, tudi radikalne imame, morajo biti posegi v svobodo skrajno odmerjeni. Sicer bo Evropa izgubila svoje bistvo. Tudi priznanje storjenih napak bo del dolgotrajnega procesa.

Največji izziv bo preprečevati radikalizacijo mladine, ki v predmestjih odrašča v zmerno vernih priseljenskih družinah. Bruseljski storilci sploh niso živeli kot fanatiki, ampak na robu družbe kot druga brezperspektivna mladina po Evropi. V EU živi okoli dvajset milijonov muslimanov. Njihovo mirno življenje v Evropi skrajnežem IS jemlje strelivo. Po drugi strani sta ščuvanje proti muslimanom in spodbujanje verskega boja v Evropi voda na njihov mlin.