Napaka v državnem sistemu

Poplavljenka: To razdejanje je obraz triindvajsetletne države.

Objavljeno
16. september 2014 00.07
Janoš Zore, Posavje
Janoš Zore, Posavje
»Ni dovolj, da kot politik patriotsko mahaš z zastavo. Državljanom bi moral omogočiti dostojno življenje.«

Dva stavka poplavljenke, ko jo je nazadnje zalilo. Izrečena v soboto v Slovenski vasi, tik nad mejnim prehodom Obrežje. Domačini so se potočka Bregana upravičeno bali. Zaradi izkušenj iz leta 2005, zaradi vse težjih vremenskih razmer in zaradi neurejanja njegovega vplivnega območja.

Od smrti Jugoslavije in upravljanja voda je Slovenec, ki je hotel večji vrt, v strugo zazidal škarpo. Hrvat je za potrebe njive z zemljo zasul travnik, namenjen razlivanju potoka. Gorvodno na Gorjancih zbiralnika vode noče nihče, saj bo ta že odtekla v dolino. Gradbinci gradijo preozke mostičke. Vodarji so brez denarja za čiščenje zaraščene struge.

In potem se ob koncu deževnega poletja razbesni monsun. Potoček Bregana je zgolj na slovenski slabo poseljeni strani zalil petnajst objektov. Potoček! Podobno pozabljenih vodotokov je v Sloveniji v izobilju, škode po poplavah pa precej hujše, kot bi smele biti. Brez dvoma: napaka v državnem sistemu.

Politik, ki je med vsemi najbolj vešč cenenega sukanja zastav, je bil v nedeljo ob pobesneli Krki. Tokrat je sukal cenene besede moralne podpore: »Država je odgovorna, da stvari uredi, da ob izrednih razmerah zadeve ne bi bile slabše, kot so lahko.«

Poplavljenka iz Slovenske vasi je v duhu predsednikove izjave v preteklih letih osebno prosila stroko za pravočasno ukrepanje. Vodarji na Arsu vsemogočne za denar. A posluha ni bilo.

Zato naj prizadetim zdaj, ko so spet do kolen v vodi, politika ne prodaja patriotskih, da boste iskali odgovorne za čiščenje vodotokov. Klic na odgovornost vsem predsednikom, vladam in parlamentarcem pošilja poplavljenka: »To razdejanje je obraz triindvajsetletne države.«