Navijači v čakanju na oktobrsko (r)evolucijo

Ključna ovira za reprezentančno renesanso se zdi pičla samozavest trenutnega strokovnega štaba.

Objavljeno
13. september 2012 15.35
šipič nogomet
Jernej Suhadolnik, šport
Jernej Suhadolnik, šport
Vidno potrte in močno razočarane navijače slovenske nogometne reprezentance je treba potolažiti: Slovenci se lahko še vedno uvrstijo na svetovno prvenstvo v Brazilijo. Odziv fantov po porazu v Oslu je bil namreč zelo pozitiven. Ni bilo tradicionalnih fraz o »sijajnem vzdušju«, večina med njimi si je nalila čistega vina. Tudi položaj na lestvici še ni usoden: Slovenija zaostaja za drugim mestom tri točke, na voljo pa je še osem tekem z navidez lažjimi nasprotniki.

Toda te ugodne okoliščine ne bodo pomagale reprezentanci, če se nekaj ne bo spremenilo, saj v nogometu ni naključij. Pri tem (še) ne gre za oktobrsko revolucijo in vrnitev Srečka Katanca ali Matjaža Keka, kot od Aleksandra Čeferina zahtevajo tisoči navijačev prek različnih komunikacijskih poti. Kljub temu se mora marsikaj spremeniti, sicer ne bo nič od polke in valčka na znameniti Copacabani.

Ključna ovira za reprezentančno renesanso se zdi pičla samozavest trenutnega strokovnega štaba. Najtesnejši spremljevalci zgodbe smo dobili vtis, da selektor Slaviša Stojanović in njegovi pomočniki sami sebi ne verjamejo, da so lahko uspešni in da delajo prav. Kako naj jim potem verjamejo drugi? V vrhunskem nogometu ni prostora za omahljivce in polovičarje, brezkompromisno se je treba držati izbrane strategije. Stojanović je porabil prve mesece svojega mandata za navidezno novačenje trojčka Koren-Novaković-Radosavljević, potem pa ocenil – po skoraj letu dni, dvajsetih dneh skupnih priprav, štirih prijateljskih tekmah in 80. minutah dvoboja s Švico –, da ne potrebuje Radosavljevića. Razumljivo, da se ob menjavi nista rokovala.

Zadeva ni nedolžna, gre za ključni igralni položaj v sodobnem nogometu, selektor pa je v omenjenem času na njem uigraval kar devet različnih parov, in sicer (po kronološkem vrstnem redu) Matić-Bačinović, Krhin-Bačinović, Krhin-Radosavljević, Matić-Radosavljević, Kurtić-Radosavljević, Kurtić-Mertelj, Radosavljević-Mertelj, Radosavljević-Bačinović, Kurtić-Bačinović in Kurtić-Matić. Oktobra bo sledila še deseta različica, saj naj bi dobil priložnost Kevin Kampl, hitrejši nogometaš od vseh naštetih; hitrost z žogo je ena od ključnih pomanjkljivosti slovenske zvezne vrste. Ob tem, da selektor ni našel idealne naveze za gradnjo slovenske igre in razdiranje tekmečevih napadov, pa vse bolj kaže, da bi lahko postalo neuspešno tudi ad hoc pomlajevanje mundialske reprezentance.

Zanimivo, v Oslu je prvič doslej pritekla na igrišče zasedba brez najodmevnejših piscev druge slovenske nogometne pravljice; vratar št. 1 Samir Handanović je bil poškodovan, Aleksander Radosavljević na stranskem tiru, Robert Koren in Milivoje Novaković pa med virtualnimi navijači. Mnenja o tem, koga so navijači pogrešali na štadionu Ullevål, so različna.