Ne samo nemška izbira

Nemške volitve bodo vplivale na vso Evropo, še zlasti na evrsko območje.

Objavljeno
19. september 2013 22.23
Barbara Kramžar, Berlin
Barbara Kramžar, Berlin
Samo nekaj dni pred parlamentarnimi volitvami se politična razmerja v Nemčiji še naprej zapletajo. Unija CDU/CSU Angele Merkel še prepričljivo vodi pred vsemi drugimi, a skupaj z liberalno FDP morda ne dovolj za nadaljevanje sedanje koalicije, kanclerkini socialdemokratski nasprotniki pa morda ne bodo dovolj šibki, da bi šli z njo v veliko. Nemške stranke bodo v nedeljo trepetale do zadnjega oddanega glasu.

Volitve v gospodarski velikanki bodo vplivale tudi na vso Evropo in še posebno na evrsko območje. Kanclerka je dobila predvolilno kampanjo brez večjega izbruha evrske krize, mnogi Nemci pa vseeno ne verjamejo v stabilnost in blaginjo, ki ju Merklova vidi kot svoja največja uspeha. Prav zdaj, ko se po vseh preteklih žrtvah tudi Evropa vrača k (sramežljivi) gospodarski rasti, nekateri vstop v bundestag napovedujejo stranki, ki se zavzema za evrov konec. Na zmagoslavje še vedno upajo tudi na levi strani nemškega političnega odra, kjer kanclerki pri reševanju skupne evropske valute očitajo solidarnost z bankami namesto z državljani ter pozivajo k večji pomoči državam v težavah.

Socialdemokrati in Zeleni se bodo morda premislili, če se bodo morali soočiti z novimi gigantskimi varščinami za dolgove drugih, sploh ker se na drugi strani Atlantskega oceana izteka ekspanzivna denarna politika, ki jo sami zagovarjajo tudi v Evropi. Američani se še niso odločili za omejitev neznanskih vsot, s katerimi zasipajo trge, v strahu pred novimi baloni pa o tem resno razmišljajo in nobenega dvoma ni, da bo posledice čutil ves svet. Evropa še niti tako daleč ni, saj so Američani bolje počistili svoj bančni sistem. Tudi pri teh usodnih vprašanjih za vso staro celino bo imela nemška vlada odločilno besedo, zato nedeljska volilna izbira ne bo samo nemška.