Nerazumno

Mednarodne organizacije opozarjajo na grozečo veliko humanitarno katastrofo.

Objavljeno
25. februar 2016 21.41
Peter Žerjavič, Bruselj
Peter Žerjavič, Bruselj

To, kar je avstrijska ministrica za notranje zadeve Johanna Mikl-Leitner razglasila za »verižno reakcijo razuma«, je v evropskem spopadanju z begunsko krizo povzročilo takšno dinamiko, da več kot poldrugi teden dni časa za preobrat v evropskem ravnanju ni ostalo. Kaj bo, ko se bo postavljeni desetdnevni ultimat iztekel, ne ve nihče.

Zadnje upanje je še vedno nepredvidljiva Turčija, ki bi lahko - če bi hotela - bolj pripomogla k uspešnejši bitki s krizo. Skoraj paradoksalno je, da se je v zgodbo moral vplesti Nato in da se je pokazalo, kako Unija niti v begunski krizi ne more shajati brez njega. Njegova naloga ne bo le odvračanje tihotapcev, ampak tudi beguncev.

Zapiranje balkanske migracijske poti je Grčijo, ki je s svojim geografskim položajem in administrativnimi zmogljivostmi težko kos krizi takšnih razsežnosti, pahnilo na robu katastrofe. Grčija sicer več mesecev ni izvajala svojih obveznosti, a tudi druge države na balkanski poti niso naredile drugega, kot da so bolj ali manj organizirano ekspresno pošiljale begunce naprej proti severu in breme prelagale na druge.

Tudi zato je njihovo kaznovanje in izoliranje že tako opustošene Grčije, ki ni kriva za begunski val, popolnoma neprimerno. Tokrat se Atene lahko upravičeno pritožujejo zaradi pomanjkanja solidarnosti drugih držav. Kaj bi Grčiji lahko naredile z več deset tisoč begunci, ki bodo v nekaj dneh obtičali na njenem ozemlju, je povsem nejasno. Mednarodne organizacije opozarjajo na grozečo veliko humanitarno katastrofo. To bo ena od posledic dunajsko-balkanskega »razuma«.

Eden od verjetnejših scenarijev je, da se bo begunski val preusmeril na druge, še nevarnejše poti in da napetosti znotraj EU ne bo konec. Pozitivna stran zastoja ljudi v Grčiji utegne biti, da v EU ne bo več izgovorov za zavlačevanje pri premeščanju beguncev skladno z razvpitim sistemom kvot. Tudi v državah, ki podlegajo politiki strahu, se bodo morali pripraviti na sprejetje večjega števila beguncev.