Nevarne igre

Bratuškova lahko koalicijo umiri tako, da na novi davek veže zaupnico.

Objavljeno
17. oktober 2013 20.46
Posodobljeno
17. oktober 2013 21.00
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika
Čeprav je vlada prekršila lastno zavezo in je dopustila vrsto izjem v zloglasnem zakonu o nepremičninskem davku, je njegova usoda še vedno v rokah Desusa in Karla Erjavca. Enačba je silno preprosta: brez davka ni mogoče sestaviti prihodnjega proračuna. Če pade proračun, ki je prav zdaj pod drobnogledom Mednarodnega denarnega sklada, pa pade tudi zaupnica premierki. Čeprav Erjavec zagotavlja, da Desus vlade ne bo rušil, se bo, če peterica poslancev v parlamentu novega davka ne bo podprla, zgodilo prav to.

V zadnjih dneh, ko so si pri Bratuškovi podajali kljuke vsi, od kmetov do upokojencev in verskih dostojanstvenikov – hkrati pa so kopneli milijoni, na katere je v prihodnjem letu računala vlada –, je Desus izgubil precej pogajalskih adutov. Trenutno še ni jasno, kaj upokojenska stranka sploh zahteva, razen da nasprotuje zakonu v celoti. Na tej točki pa kompromis preprosto ni mogoč. Še zlasti zato, ker svarilna znamenja prihajajo tudi z drugega konca koalicijske pahljače. SD namreč vse glasneje in vse bolj odkrito nasprotuje prodajam državnih podjetij (pretežno) tujim lastnikom.

Če torej vlada ne bo drastično posegala v javni sektor, hkrati pa ne bo uvedla nepremičninskega davka in ne prodajala premoženja, potem denarja ne bo dovolj in bo Slovenija morala priznati, da ni sposobna sama urediti svojih javnih financ. Kar pomeni, da bo v prihodnjih tednih, če si seveda Erjavec ne bo premislil, znova na potezi Bratuškova, ki lahko umiri koalicijo tudi tako, da na novi davek veže zaupnico. Če jo dobi, pridobi pomembno zmago. Če ne, se bo vlada pač približala koncu.

Kar se bo morda zgodilo v vsakem primeru – ko bodo državljani sprejete določbe zakona našli na svojih novih položnicah.