Ni krivo le vreme

Usodna je logika v slogu »za tistih nekaj Nemcev te ceste že ne bomo gradili«.

Objavljeno
23. september 2014 00.11
Boris Šuligoj, Koper
Boris Šuligoj, Koper

Britanski turistični operaterji so prišli v Slovenijo v trenutku, ko turizmu ne gre ravno tako, kot so si mnogi želeli. Poleti sta vreme in zaplet z Rusijo prizadela pomembni panogi izgube, ki jih merimo v več deset, celo v več kot sto milijonih evrov. Bilo bi seveda iluzorno pričakovati, da bi nam letna konvencija katere koli svetovne turistične institucije lahko nadomestila izgubljeni zaslužek. Brez konkretnih srečanj slovenskih operativcev in britanskih odločevalcev ne moremo veliko upati (in teh srečanj ni bilo ravno na pretek).

Še manj upanja ostaja, če med Ljubljano in Otokom ni rednih letalskih linij tradicionalnih (ne nizkocenovnih) prevoznikov, ki so pomemben ključ do turističnih pravljic.

Turistična sezona je, priznajmo, slaba. A ne toliko zaradi vremena ali odhajajočih Rusov. Po vsakem dežju posije sonce, Ruse nadomestijo Nizozemci, Britanci, Belgijci, Švedi ...

Slabša je zaradi drugih šlamparij. Premierka je že pred enim letom obljubila, da bo vrnila Slovensko turistično organizacijo (STO). Obljube nihče ne izpolni. Drugič: za približno prepoznavnost bi morala vsaka država nameniti vsaj en odstotek turističnega zaslužka, torej vsaj 20 milijonov evrov. Zdaj jih Slovenija zagotavlja sedem (in še tri jih morda dobi od EU). In tretjič, manjkajo naložbe v nujno infrastrukturo: v urejanje morske obale, obnovo smučarskih središč, sto let starih gorskih postojank, kolesarskih poti, športnih igrišč, kulturnih spomenikov, krajinskih parkov, cestnih in drugih komunikacij ...

Ni res, da ni denarja. Usodna je logika v slogu »za tistih nekaj Nemcev te ceste že ne bomo gradili«. Z dotrajano infrastrukturo, odsluženimi orodji in zastarelimi pristopi, s slabo organizacijo in neizkoriščenimi potenciali slovenski turizem ustvarja dve milijardi evrov prihodka in 12-odstotni delež BDP.

Si lahko mislimo, kaj vse bi lahko ustvaril turizem, če bi »za tistih nekaj Nemcev« delali drugače?