Nihče ti ne bo pomagal

»Moj nasvet je: nihče drug ti ne more pomagati, kakor ti sam.«

Objavljeno
18. november 2015 20.11
OBAMA-DALAILAMA/
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

»Zanesi se nase in ne pričakuj pomoči od zgoraj.« Ta nasvet smo ta teden slišali z dveh koncev sveta. Lamaistični vodja dalajlama je v intervjuju za Deutsche Welle Evropejcem sporočil, da težav zaradi terorizma ne bomo rešili z molitvami za žrtve pariškega pokola. Kitajski milijarder Jack Ma je medtem pred začetkom zasedanja Apeca (foruma za azijsko-pacifiško gospodarsko sodelovanje) sporočil podjetnikom, da država ne bo rešila njihove poslovne pobude.

Vse je odvisno od človeka samega.

Biti združen v ideji miru in delovati skupaj v razvojnem projektu še vedno pomeni, da je rešitev največjih težav odvisna predvsem od posameznika. »Kot budist verjamem v molitev,« je povedal dalajlama, ko je omenil tragedijo v Parizu. »Toda te težave ne moremo rešiti samo z molitvijo. Ljudje so jo ustvarili, zato je zdaj nelogično od boga zahtevati, naj jo reši.«
Če sta globalni mir in gospodarska rast že zdavnaj neposredno povezana, je tudi protiteroristično vojno, ki jo bojujejo na vseh celinah, mogoče dobiti samo, če svet rešimo pred »kraljestvom revežev«. Vprašanja, s katerimi se te dni ukvarjajo politični voditelji na zasedanju Apeca, so zato še posebno pomembna.

»Vključevanje« je Apecova beseda leta. In samo če se gospodarsko zdravje opre na vključujoč razvojni koncept, ki bo enako očitno koristil velikim in majhnim državam, voditeljem in gospodarskim blokom kakor tudi revežem v nekaterih regijah, ostaja upanje, da bo liberalizacija trgovine, naložb, storitev in človeških virov omogočila boljše življenje za večino ljudi.

Toda ko se je na obrobju zasedanja Apec ameriški predsednik Barack Obama pogovarjal z Jackom Majem, čigar komercialni portal Alibaba je prejšnji teden ustvaril rekordno prodajo, vredno 14,5 milijarde dolarjev, v enem samem dnevu, in ga vprašal, kaj bi lahko svetoval mladim podjetnikom, mu je kitajski milijarder odgovoril: »Moj nasvet je: nihče drug ti ne more pomagati, kakor ti sam.« Država, vlagatelji, partnerji, je povedal, so v najboljšem primeru »strici in tete« tvojemu poslovnemu otroku. Toda o tem, kako bo otrok rastel, odločajo predvsem starši.

Največje sporočilo vseh velikih zasedanj in forumov, ki se pogosto zelo trudijo smiselno odgovoriti na vprašanje, zakaj sploh obstajajo, je prav to: »Nihče vam ne bo pomagal!«

Ne glede na to, ali gre za teroristično ali gospodarsko grožnjo - in treba je vedeti, da ena spodbuja drugo, ji koristi in z njo manipulira -, izziv je vedno pred posameznikom. »Začnimo takoj!« je sporočil dalajlama. »Prizadevajmo si za mir v naših družinah in družbi ter ne pričakujmo pomoči od Boga, Bude ali vlade.«

Začnimo takoj, je rekel Jack Ma na poslovnem forumu Apec. Premagajmo gospodarsko otopelost z ustvarjalno idejo, vztrajnostjo in delom. Vse bolj se zdi, da so rešitve za najgloblje težave sodobnega sveta nekje zunaj držav in ustanov, ki nam določajo formule, kako korakati v zaprtem krogu. Čas je, da človek, oseba, posameznik spregovori z najboljšim jezikom, ki ga zna. Neodvisno, pogumno, podjetno in humano. Čas je namreč za konstruktivni anarhizem.