Nov veter v NLB

Za NLB je imenovanje novega predsednika uprave več kot dobrodošla novica.

Objavljeno
14. september 2012 20.02
Miha Jenko, gospodarstvo
Miha Jenko, gospodarstvo
Janko Medja je doslej najmlajši predsednik uprave NLB, ki poleg tega banko prevzema v najtežjih kriznih časih, z bremenom slabih terjatev in preteklih grehov. Za to, da v recesiji prevzameš banko pred sanacijo, vredno vsaj dve milijardi evrov, sta vsekakor potrebna pogum in ambicioznost – tako nam je novico pokomentiralo tudi nekaj ekonomistov.

Medja ima menda zdaj vso podporo lastnikov (ministrstva za finance in vlade) in nadzornega sveta banke. Prva preizkušnja, ki bo pokazala avtonomijo in domet novega predsednika ter ovrgla nekatere špekulacije, da je zgolj marioneta politike, bo sestavljanje nove uprave NLB v prihodnjih mesecih. Banka se bo lahko začela premikati na bolje le z operativno upravo in podporo vseh deležnikov, od lastnikov in nadzornikov navzdol.

Kot kažejo že izkušnje njegovega predhodnika Boža Jašoviča, ga v banki poleg vsaj 12-urnega delovnika čakajo še številne skrite čeri, odpori proti spremembam in tudi zakulisni manevri tistih, ki hočejo zabrisati sledi za nečednimi posli v preteklosti. Po drugi strani pa bo, tako kot predhodniki ali pa še bolj, zanesljivo izpostavljen različnim političnim pritiskom, česar se zaveda, saj je po naših podatkih položaj prevzel s pogojem, da bo lahko deloval karseda samostojno, brez vpletanja lobijev in stricev iz ozadja.

Za NLB je imenovanje novega predsednika uprave s polnimi pooblastili zagotovo več kot dobrodošla novica po decembrskem odstopu dosedanjega predsednika uprave, spodleteli dokapitalizaciji, padcih bonitet in kopičenju slabih posojil, ki zahteva novo sanacijo. Prioritete, ki jih je javnosti predstavil Medja, so videti prave – in za začetek mu lahko v imenu slovenskih davkoplačevalcev zaželimo veliko sreče, ki jo bo v NLB zagotovo potreboval.