Nova etapa, novi obrazi

Pred hrvaško oblastjo in nekaterimi novimi obrazi v njej je veliko dela.

Objavljeno
08. november 2015 21.59
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Po petnajstih dneh in devetih urah uradne volilne kampanje je prišla volilna nedelja. Za njo povolilni ponedeljek, ko se na Hrvaškem pravzaprav začenja pravi boj za oblast. Da bo v 8. sklicu hrvaškega sabora sedelo nekaj novih obrazov, ni več nobenega dvoma.

Za Hrvaško pa se začenja nova etapa. Država, katere javni dolg se približuje 93 odstotkom BDP in že sodi med večje javnofinančne grešnice v EU, ne živi v nič kaj rožnatih časih. Po napovedih iz Evrope bodo čez dve leti slabše od Hrvatov živeli le še v Bolgariji.

Zdi se, da Hrvaška še vedno noče razumeti, kaj pomeni življenje v evropski družini. Zdi se tudi, da se raje prepira kot sklepa kompromise. Primerov za to je kar nekaj. Od zdaj že razvpitega lexa Perković, zaradi katerega se je Hrvaška glasno sprla z Berlinom in Brusljem, do najnovejših sporov, povezanih s prebežniki. Navsezadnje je sprta tudi s sosedami, s katerimi ima odprta mejna vprašanja (z Madžari naftna, z Italijani pa radijskofrekvenčna), ki pa jih, namesto da bi jih razreševala, še bolj zapleta.

Eno od pričakovanj evropske komisije od nove hrvaške oblasti, kakršnakoli že bo, je tudi, da se bo Zagreb vrnil v arbitražni proces dogovarjanja meje s Slovenijo. Bržkone bo to ena težjih nalog. Še posebej, ker je v priporočilih iz Bruslja tudi beseda – kompromis. Beseda, ki je v EU nekaj vsakdanjega, na Hrvaškem pa še vedno razumljena kot poraz in popuščanje v lastno škodo.

Pred hrvaško oblastjo in nekaterimi novimi obrazi v njej je v tej novi etapi veliko dela. Kakšen način bo izbrala, je v njenih rokah. Vendar tega, da je le en del velike evropske družine – niti ne tako pomemben, kot je sama prepričana –, ne sme pozabiti.