Novi oklepniki za stare vojake

Politika, ki se mora odločiti, ali potrebujemo svojo vojsko, se mora zavedati, da ta ni nekaj imaginarnega.

Objavljeno
13. februar 2018 18.34
Madzarska.Varpalota.31.05.2010 Slovenska vojska na vaji brigade vecnacionalnih sil kopenske vojske MLF.Foto:Matej Druznik/DELO
Novica Mihajlović
Novica Mihajlović
Kdor se bo te dni vozil po slovenskih cestah med Mariborom in Postojno, bo zagotovo opazil številne oklepnike in druga vojaška vozila. Brez skrbi, ne dogaja se nič posebnega, vojaki imajo na svojem osrednjem vadišču Poček pri Postojni vajo, v vojaškem žargonu ji rečejo ugotavljanje pripravljenosti.

V koloni so vojaki, podčastniki in častniki, ki povečini, v nasprotju z nekaterimi že uveljavljenimi predstavami, celo imajo cele škornje in uniforme. S svojo službo, delovnimi razmerami, plačo in kariernimi obeti pa jih velika večina ni zadovoljnih. Dejstvo, da je lani za službo v vojski zaprosilo manj kot 300 ljudi, torej polovico manj kot leta 2016, pri čemer vojski manjka več kot 800 ljudi, zgovorno priča o staranju in kadrovskih stiskah vojske.

Slovenija je pod stalnim pritiskom svojih zavez Natu. Daleč smo od obljube, da bi dva odstotka bruto domačega proizvoda namenili za obrambo in da bi večji delež vojaškega proračuna usmerili v nakupe opreme na račun deleža, ki je namenjen plačam. Za nakupe 56 oklepnikov iz programa Boxer naj bi do leta 2022 namenili 250 milijonov evrov. Letos bo vojska za opremo namenila 25 milijonov evrov. Kdo bo ob kroničnem upadanju zanimanja za vojsko uporabljal vso opremo in vozila, se zdi, da je vprašanje, ki ga nihče ne jemlje resno.

Kadrovski izzivi so že postali poligon za politična obračunavanja. Obrambna ministrica Andreja Katič (SD) trdi, da se njen recept za sistemsko rešitev težav skriva v novelah zakona o obrambi in zakona o službi v Slovenski vojski. Usoda obeh novel pa je po njenem mnenju v rokah predsednika parlamentarnega odbora za obrambo Žana Mahniča (SDS), ki naj bi postopek zaviral. Opoziciji nedvomno ustreza, da jo člani vojaškega sindikata zaznavajo kot zaveznika v boju za odpravo plačnih anomalij.

Vojake bolj kot nizke plače (katera plača pa ni prenizka?) žulijo nepravične plače. Zgodi se, da naddesetnikova lahko znaša enako kot plača višjega vodnika. Višji štabni praporščak, kar je najvišji podčastniški čin, lahko s svojo plačo ujame začetno plačo podpolkovnika. Žulijo jih tudi druge omejitve, vojak z desetletno pogodbo, ki po treh letih službe poskuša najeti posojilo, to dobi za največ sedem let. Kako je danes kupiti stanovanje brez posojila, pa najbrž vedo le bogati dediči in čarovniki. Dejstvo, da morajo s petinštiridesetim letom v pokoj, dodatno pripomore k odganjanju ljudi iz vojske.

Pred kratkim sem se pogovarjal z enim od slovenskih častnikov. Slikovito mi je opisal tri vrste vojakov, s kakršnimi se srečuje. Pametne in delavne, ki tudi najhitreje najdejo kakšno boljšo službo in slečejo uniformo. Tiste, ki do potankosti poznajo vse svoje pravice in jih s pridom izkoriščajo do naslednje misije v tujini, ki jim omogoči lep zaslužek. In vojake po srcu, ti radi in veliko delajo (tudi namesto onih, ki poznajo svoje pravice), in če prej ne pregorijo, se jih sistem za njihov petinštirideseti rojstni dan kratko malo znebi.

Ob takšni »klasifikaciji« vojakov človeku kar zadoni v ušesih Predinova žalostinka Stari vojak, ki nazorno opiše kratkost trajanja vojaške plače. Konča pa se z verzom: »Rekruti, pamet v roke, naj vas v vojsko ne dobe, še zmerom je bolje umret' kot v vojski dolgo živet'. Predolgih trideset let, kot jaz, stari vojak.«

Politika, ki se mora odločiti, ali Slovenija potrebuje svojo vojsko, in če jo potrebuje, kakšna naj bo, naj pri svojih potezah upošteva, da vojska ni nekaj imaginarnega. To je 7254 ljudi, ki povečini niso prav zadovoljni s svojim statusom. Politika, ki se bo med drugim odločala, ali naj vojakom odobri 60 evrov bruto dodatka k plači za prepoved stavke, mora biti zelo pozorna pri investicijah. Ker če je danes težava dodatek v višini 60 evrov bruto, jutri pa bosta pri kakšnem nepreglednem nakupu neznano kam odtekla milijon ali dva, utegne to stari vojak dosti težje pogoltniti kot kak civilist.