Novi prihodek

Ponovimo vajo: to je novi davek.

Objavljeno
30. september 2013 23.06
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Katarina Fidermuc, gospodarstvo
Vse se je izšlo prav lepo: davek, ki ga še ni v zbirki zakonov, je v državnem proračunu, proračun je v državnem zboru! Vlada ni zamudila roka, do katerega je morala evropski komisiji pokazati ukrepe zoper previsok proračunski primanjkljaj.

K prihodkom v proračunu za leto 2014 je vlada s popravki pripisala 212,5 milijona evrov. Skoraj ves znesek, 205 milijonov evrov, namerava zbrati z novim davkom na nepremičnine. To je v resnici novi davek na nepremičnine, ne prenovljena obdavčitev nepremičnin, s katero je politika, ki se menja na oblasti, skoraj dvajset let zavajala državljane. »Uvedli bomo nov davek, odpravili pa bomo nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, nadomestilo za uporabo gozdnih cest in sedanji davek na premoženje,« nam še kar govori minister za finance, kakor da bo vse drugo po starem, le davku bomo rekli drugače! Resnica o novem davku je preprosta, ponovimo vajo: vlada uvaja novi davek na ravni države, kajti državnega proračuna omenjene tri nepremičninske dajatve niso nikoli polnile.

Hoteli smo reči, da je zanimivo opazovati, kako brez zadrege je vladna koalicija državljanom čez noč postregla z novim davkom, ki bo zelo prizadel njihove družinske proračune, potem ko je maja iz Bruslja dobila sporočila, naj skoči na proračunski primanjkljaj in nasploh uravnoteži javne finance: junija je ministrstvo za finance že objavilo besedilo o novi dajatvi, zdaj pa je davek že v proračunu, čeprav mora državni zbor opraviti še ves zakonodajni postopek. Mimogrede, ali je mogoče davek vključiti v proračun, preden ga zakonodajalec uzakoni?

Prosimo, no, nismo šele včeraj zlezli z drevesa. Drevo? Ne, ne, nočemo vam sporočiti, da smo imeli na drevesu bivališče, ne pošiljajte geodetske uprave, naj ga izmeri in določi davčno osnovo!