Odgovorno po pravice

Od vas se pričakuje odgovorno ravnanje. Tega se zavedajte, ko zahtevate svoje pravice. In zahtevajte jih.

Objavljeno
30. september 2014 19.43
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Dobrodošli v svetu študija – za številne najbolj razburljivo obdobje življenja. Polno bo novosti, vprašanj, možnosti, nasvetov. Nekaj vam jih ponuja današnje Delo.

Kako jih boste znali izkoristiti, je veliko odvisno od vas. Čim več relevantnih stvari boste preizkusili, počeli, premislili, nikakor ne le tistih, ki jih boste prebrali v predpisani študijski literaturi, tem lažje boste čez nekaj let z diplomo v roki zapuščali prostore, v katere danes vstopate prvič. Časa boste imeli več kot kadar koli v prihodnje. Izkoristite ga.

Dobrodošli tudi v času, v katerem se od vas, bolj kot do zdaj, pričakuje odgovorno ravnanje. Tega se zavedajte, ko zahtevate svoje pravice. In zahtevajte jih. Ne računajte na pisce koalicijske pogodbe – povečini so bili to profesorji –, ki so v prvem možnem koraku pokazali, da jim gre predvsem za svoje koristi. V koalicijsko pogodbo, ki je nekonkretna, jim je uspelo (konkretno) zapisati, da se neposredna pedagoška obveznost profesorjev ne bo povečevala. To so napisali, pa ne bi smeli. Ni pa jim uspelo zapisati, kako vam bodo zagotovili brezplačen študij. In tudi tega ne, kako bodo poskrbeli za štipendije, ki bi jih potrebovalo vedno več socialno ogroženih študentov.

Zato odgovorno zahtevajte pravice tudi za družbo. Za družbo, ki plačuje za vaš študij, saj davkoplačevalci verjamejo, da lahko dosežejo drugačno skupnost zgolj z izobraženimi ljudmi. Z ljudmi, ki bodo svobodni, aktivni, razmišljajoči, kritični, pripravljeni dvigniti glas za skupno dobro. Ne razočarajte jih.