Odličen finiš za mirno nadaljevanje

Ostati brez takšnega šampiona, kot je Peter Prevc, večji del sezone, je velik udarec.

Objavljeno
24. marec 2019 19.45
Posodobljeno
24. marec 2019 20.06
Reševanje sezone je padlo na Timija Zajca. FOTO: Matej Družnik
Tako rekoč popoln finale poolimpijske sezone 2018/19 je gostila Planica od četrtka do nedelje, ko se je pod Poncami v idiličnem vremenu skupno zbralo več kot 60.000 ljudi, ki so spremljali najboljše letalce na svetu in njihove številne polete prek 220 metrov, enega tudi prek četrt kilometra. Pika na i so bile gotovo dobre, tudi odlične slovenske predstave, najboljše po sanjski zimi Petra Prevca 2015/2016, ko je pred domačimi gledalci dvignil veliki kristalni globus.

Do tam slovenskim tekmovalcem manjka še zelo veliko, a podoba je vendarle spet bolj spodbudna in sezona se lahko konča veliko mirneje, kot se je prejšnja, ko je za veliko razburjenja z nespretno menjavo Gorana Janusa poskrbel tudi prvi mož slovenskih skokov Ljubo Jasnič. Ta je pri novem trenerju Gorazdu Bertonclju, pač prepričan, da se bo celotna reprezentanca veliko hitreje ujela, po mizi udaril po povsem ponesrečeni novoletni turneji, ko je bila naša reprezentanca v res slabem stanju, ne nazadnje sta jo dva aduta, Peter in Domen Prevc, zapustila že po polovici.

In s te najnižje točke se je potem slovenska zgodba le začela sestavljati, zadnja dva meseca sta rešila kožo Bertonclju, četudi je bilo vmes neuspešno svetovno prvenstvo. Da pride ekipa prav na največja tekmovanja sezone najbolje pripravljena – v prihodnji sezoni sicer ni SP ali OI, je pa tu vedno zelo odmevna novoletna turneja in domače SP v poletih –, sicer mora biti ena od prioritet za prihodnje, letos to strokovnem štabu ni uspelo. A za Bertonclja & Co. je bilo to tudi učno obdobje, ki bi ga lahko prebrodili bolje, vendar pa je prav, da je dobil novo priložnost oziroma da se njegova pot na čelu reprezentance nadaljuje.
Poleg tega, da se je v zadnjem času krivulja vendarle obrnila navzgor (Slovenci so se med posamezniki petkrat prebili na stopničke, ekipno pa trikrat) in da je eno leto kratka doba za temeljit zasuk, ne gre prezreti dejstva, da je imel precej smole.

Ostati brez takšnega šampiona, kot je Peter Prevc, večji del sezone, je velik udarec, za nameček sta bila v pripravljalnem obdobju poškodovana še Tilen Bartol in Žiga Jelar, ki sta v prejšnji sezoni še kot člana mlade reprezentance prav pod Bertoncljevim vodstvom z nekaterimi rezultati nakazala, da gre nanju v prihodnje resno računati. Tako je reševanje sezone nepričakovano padlo na pleča 18-letnega Timija Zajca, ki je v veliki meri poskrbel za pozitivno oceno sezone.

Pozitivno je gotovo tudi to, da je slovenska ekipa zelo mlada, saj je poleg Zajca najstnik tudi še Domen Prevc (19), Bor Pavlovčič šteje 20 let, Bartol in Jelar po 21, Anže Lanišek 22, izkušenejša sta le Anže Semenič (25) in Peter Prevc (26), če odštejemo veterana Jerneja Damjana (35). Prihodnost bi tako lahko bila lepa, ob večji sreči s poškodbami pa bo treba pri nekaterih za to tudi pritisniti na prave tipke.