Odločilna je bila »fizika«

To je prekletstvo četrtfinalnih tekem, ena sama tekma te lahko dvigne ali pa zabije v zemljo. Žal je Slovenija zdaj na zemlji.

Objavljeno
19. september 2013 02.02
Eurobasket 2013 Slovenija - Francija
Zmago Sagadin
Zmago Sagadin
Samo da v četrtfinalu ne dobimo Francozov. Tako sem razmišljal že v prvem delu tekmovanja in na žalost se je zgodilo prav to. Strahovi so se izkazali za upravičene.

Pravzaprav so Francozi v zadnji pripravljalni tekmi za evropsko prvenstvo razkrili, kakšna so razmerja sil med tema dvema reprezentancama. Francozi so bili tako rekoč edini, ki so lahko onemogočili najboljše slovenske značilnosti. Ustavili so slovensko igro bliskovitih nasprotnih napadov, vzeli so hitrost in obenem so z atletiko, se pravi z izjemno telesno močjo in višino, nevtralizirali vse naše glavne adute. Kar naenkrat smo ostali brez prednosti.

Tekma je bila živčna, z veliko napakami, zaradi česar je bila tudi natančnost na precej nižji ravni. Tekmo je narekoval še velik psihološki pritisk, saj je bil vložek ogromen. V takšnih razmerah je bila igra v obrambi boljši, v napadu pa slabši del del moštva. Zdi se mi, da je veliko opravil prav pritisk, ki ga je bilo čutiti. Francozi so bili večji del tekme boljši. V prednosti so bili zaradi svoje »fizike«, v vseh drugih elementih je bila Slovenija povsem enakovredna. To je prekletstvo četrtfinalnih tekem, ena sama tekma te lahko dvigne ali pa zabije v zemljo. Žal je Slovenija zdaj na zemlji.

Po tekmi vsi vemo veliko več. Računal sem, da bi lahko vidnejšo vlogo imel Nebojša Joksimović, ki bi s svojimi telesnimi sposobnostmi lahko preganjal in utrujal Tonyja Parkerja. Vse drugo, kar zadeva kombinacije z igralci, ni prišlo v poštev. Nebojša Joksimović se je zdel edini možni joker proti francoskemu atletizmu. Tudi v taktiki ni bilo napak. Ne morem mimo tega, da smo imeli precej smole, nekaj žog je dobesedno zletelo iz koša, sreče enostavno ni bilo, pa tudi kakšna sodniška odločitev bi bila lahko drugačna. Luigi Lamonica je sodil zelo slabo, toda sojenje še zdaleč ni bilo odločilno.

Slovenija je na prvenstvu pokazala veliko, ni razočarala, ampak svoje zgodbe še ni končala. Potrdila je, da se lahko kosa z vsakim in da si zasluži nastop na svetovnem prvenstvu. Naši fantje kažejo veliko želje in pozitivne energije, zato si bodo SP izbojevali. Prav zaradi tega cilja ne sme pasti v malodušje in predolgo žalovati. Vztrajati mora naprej in prepričan sem, da bo dosegla, kar lahko še doseže.