Ogledalo družbe

Zgodba o TV Pink 3 
je zgodba o Sloveniji, ki je postala 
bolj balkanska
 od Balkana.

Objavljeno
18. april 2012 20.39
Anuška Delić, Ozadja
Anuška Delić, Ozadja
Ob stavki javnega sektorja, plačilni blokadi na RTV Slovenija in podobnem je zgodba o TV Pink 3 videti obrobna in banalna. Zadeva nadobudne mladce, ki nastopajo kot poslovneži, ugaslo TV3 in njeno blagovno znamko, ugasli TV Pink Si in njegovo blagovno znamko, po novem pa tudi format oddaje Piramida, ki se je pred leti proslavila na javni televiziji. Zadeva, skratka, nehigienično mešanico hrušk, jabolk, krompirja in majskih hroščev na področju, na katerem naj bi vladala paradigma lastniške in druge preglednosti.

Nekoč je namreč program oddajala tretja komercialna televizija TV3, ki je imela še kar decentno gledanost in tržni delež. Kleč je bila v tem, da si - tudi zaradi razmer moči v televizijski dejavnosti - znatno višjih rezultatov niti ni mogla obetati. In je odšla. Tako rekoč sočasno se je pojavilo ne samo podjetje z istim imenom (torej TV3), ampak tudi televizijski program z zelo podobnim logotipom, s takim, ki povprečnega gledalca hitro zavede, da še vedno gleda TV3.

Isti nadobudneži, ki so čez noč splavili novi televizijski program TV Pink 3, v katerega so premeteno zapakirali elemente TV3 in TV Pink Si, so pred tem s pomočjo »skrivnostnega« tujega vlagatelja poskusili kupiti TV3. Ustanovili so omenjeno istoimensko podjetje, tisto, ki je izdajalo program TV Pink Si in je imelo v zadnjem letu kar 340 dni blokiran transakcijski račun, pa so se odločili sanirati. Izdajateljske pravice so si izmenjali za ubornih deset tisoč evrov. TV Pink 3 mora za digitalno oddajanje v multipleksu na mesec odšteti več, kot je Bojan Umer za izdajateljske pravice plačal svojemu poslovnemu sopotniku Sebastjanu Vežnaverju.

Umer danes kot edini lastnik, direktor in odgovorni urednik izdaja televizijski program prek podjetja, ki je lani imelo 600.000 evrov vseh prihodkov. Do decembra je bil sicer direktor igralnega salona Rajka Hrvatiča in prav tako odplačuje skoraj 300.000 evrov posojila Banke Celje, a morda mu je vendarle ostalo dovolj denarja, da kot medijski analfabet izdaja TV-program. Zadnje, pravi, ni res, češ da vsekakor ima izkušnje na medijskem področju, saj je kupoval oglasni prostor na italijanskem in srbskem trgu.

Medtem je Vežnaverjevo podjetje Pink Si pred prisilno poravnavo, s TV Pink 3 pa po trditvah obeh še vedno sodeluje. Kako, ni jasno. Pink Si ima blokiran račun, nekateri njegovi upniki pa so po naših informacijah že poskusili rubiti premičnine podjetja, a neuspešno. Danes je namreč na drugem naslovu, kjer je - po naključju - registrirano podjetje, prek katerega sta nadobudneža s kolegi že izvedla podoben manever z blagovnimi znamkami.

Potek prisilne poravnave Pink Si bo verjetno razkril, ali gre pri prevzemu in preobrazbi TV Pink Si v TV Pink 3 za upravljavski manever, s katerim se je Vežnaver hotel izogniti poplačilu upnikov, ali ne. Torej za kaznivo dejanje. Že zdaj pa lahko zapišemo, da je zgodba o TV Pink 3 zgodba o Sloveniji, ki je postala bolj balkanska od Balkana.