Opoldansko vprašanje: nasilni otroci

Kaj storiti z agresivnim otrokom? Kdo lahko pomaga? Kakšne so vaše izkušnje?

Objavljeno
09. oktober 2013 12.47
Delo.si
Delo.si

Kam z otroki, ki so zelo agresivni? Zavračajo jih v različnih ustanovah, celo tam, kjer bi jim morali postaviti ali izključiti morebitno psihiatrično diagnozo, nato pa poskrbeti za ustrezno terapijo ali vzgojo. Samo v osnovnih šolah so po zakonu dolžni, da jih sprejemajo. Tudi kadar je tako hudo, da ne vedo več, kako naprej.

Nad sedem-, osemletniki družba res ne bi smela tako obupati, da bi jih kar nekam zaprli in pozabili nanje. Toda hkrati nihče ne bi smel pričakovati, da bodo v osnovnih šolah usposobljeni za ustrezno ravnanje z njimi. »Otroka, ki je moteč, ne sme biti preprosto izključiti iz šole. Obstaja pa meja, ko šola ne zmore več. Takšen otrok potrebuje strokovno pomoč, saj je ogrožen tudi sam,« poudarja Zoran Pavlović. »Siliti takega otroka v šolo, ker to predpisuje zakonodaja, je strokovno sporno in neetično,« dodaja Leonida Zalokar.

Več o tem si preberite v današnjem prispevku: Nasilni otroci pred zaprtimi vrati pristojnih služb.

Danes vas zato sprašujemo, kakšne so vaše izkupnje z nasilnimi otroki? Kdo lahko pri reševanju tovrstnih težav pomaga?

Odgovore na opoldansko vprašanje nam lahko pošljete po elektronski pošti na naslov Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., lahko pa jih tudi sami objavite na Delovem Facebook profilu in na Twitterju.

Izbrane odgovore bomo objavili ob 18. uri v prispevku Odgovori na opoldansko vprašanje.